Sitemap | Avanceret søgning |

Opgave 5: Land og by i Kina

Urbaniseringsgraden, dvs. den andel af befolkningen, som lever i byer, er lille i Kina ifht. de fleste andre lande.

Opgave

Myndighederne har begrænset vandringen fra land til by for at forhindre for stor tilflytning til de store byer og dermed de sociale problemer, det kan give. Men denne politik har ændret sig i de senere år.

I dag er der stort overskud af arbejdskraft på landet, og derfor har de kinesiske myndigheder planer om, at en stor del af arbejdskraften skal flytte ind til byerne og beskæftiges inden for industri, servicevirksomhed og informationsteknologi i store byer som Shanghai eller i de nye byer i landområderne. Opbygning af nye byer og industrier og omdannelsen af flere hundrede millioner bønder til arbejdere er et gigantisk projekt i Kina i dag.

a) Hvor mange procent bor i byerne i dag, og hvordan forventes urbaniseringen at udvikle sig i Kina? Find ud af, med hvor mange procent, bybefolkningen vil vokse.

Find de tilsvarende tal for Danmark og beskriv eventuelle forskelle og ligheder og giv mulige forklaringer på dem.

b) Kommentér forskellen mellem livet på landet og i byen med udgangspunkt i de to billeder fra en landsby uden for Shanghai og fra Puding i Shanghais centrum.

c) Hvis man kom fra landet, var det førhen næsten umuligt for kineserne at få opholdstilladelse i byen med mindre man var soldat, bygningsarbejder eller studerende. Men hvilke motiver kan mennesker have for at flytte til byen? Lav en oversigt over de pull- og push-faktorer, der kan indgå i motiver for at flytte fra land til by i f.eks. Kina. Sammenlign med de kinesiske myndigheders motiver for at fremme urbanisering i dag.

d) Diskuter urbaniseringens betydning for landets udvikling. Hvilke konsekvenser har den for udbygningen af infrastrukturen og for miljøet?

Relaterede artikler


13-04-2004

Shanghai boomer

Selv om det er søndag, summer byggepladsen af liv. Hundredvis af arbejdere myldrer rundt på pladsen og op og ned ad stilladser i færd med at opføre syv skyskrabere. De skal huse 447 store luksuslejligheder i millionklassen og om få måneder stå klar til indflytning.

Links

Statistik fra Human Development Report (Dansk)
Globalis er et interaktivt verdensatlas fra FN med aktuel statistik, men også fysiske kendetegn som vegetationstyper. Man kan selv angive, hvilke parametre og lande der skal vises på kortene. Indeholder udførlige statistiske landeportrætter og prognoser for f.eks. befolkningstilvækst. Meget nemt at navigere i, men kræver Internet Explorer 6 eller nyere browser for at fungere.


Pudong
Internationale arkitekter konkurrerer om at få lov til at boltre sig på Pudong, hvor højhusene overgår hinanden med spejlfacader og pudsige geometriske former.
Foto: Torben P. Jensen


Landsby ved Shanghai
Foto: Torben P. Jensen

Landeportræt
Landefakta
Kina
Vidste du, at hovedstaden hedder Beijing, at arealet er 9.600.000 km², og at befolkningen er på 1,3 milliarder mennesker?
Hvis du vil vide mere