Sitemap | Avanceret søgning |

Opgave 10: Kontrasten mellem varmt, støvet lavland og koldt, klart bjergområde

Der er en markant forskel mellem de høje temperaturer ved Ludhiana i Punjab og det kølige Gangotri i bjergene i 3.100 meters højde.

Opgave

Når en tør varm luft stiger til vejrs, afkøles den med 1 grad pr. 100 meters opstigning, indtil den når dugpunktet, og herefter falder temperaturen med 0,6 grader pr. 100 meters stigning.

a) Beregn hvor meget temperaturen faldt under kørslen fra Ludhiana til Gangotri, hvis vi forudsætter, at luften var tør.

b) Hvorfor er der risiko for, at der falder endnu flere klippestykker ned på vejene de kommende år, og for at omfanget af jorderosion og jordskred også øges i området?

c) Vurder hvornår på året, der er de største problemer med at friholde vejene for klippeblokke og jordskredsmateriale?

d) Hvilke typer af regn falder der i Himalaya? Og hvordan påvirker nedbørstypen omfanget af erosionen?

e) Diskuter hvad et varmere klima vil betyde for området. Er det geologiske materiale godt til modstå et ændret klima?

Relaterede artikler


22-04-2004

Op i bjergene

Explorerekspeditionens deltagere er blevet trætte af støv og regn og er taget op i Himalayas øde bjergegne. Lad det være sagt med det samme. Explorer har fået nok af Punjabs 40 graders varme, støv, larm og millioner af mennesker, der ser ud til at være samlet alle sammen på en gang på et meget lille sted.
24-04-2004

Fodtur i Himalaya

JP Explorers store klimaekspedition når grænsen 4000 meter oppe i Himalaya. En fodtur på 36 kilometer op til den hellige flod Ganges' udspring viser sig at være mere, end en af ekspeditionens deltagere kan klare.
Landeportræt
Landefakta
Indien
Vidste du, at hovedstaden hedder New Delhi, at arealet er 3.170.000 km², og at befolkningen er på ca. 1,1 milliarder mennesker?
Hvis du vil vide mere