Sitemap | Avanceret søgning |

Verdens største demokrati

Indien har fået en ny heltinde. Nisha Sharma hedder hun, og hun er kun 21 år. Hun har hverken vundet Miss World eller Miss Universe-konkurrencen, som de kloge og kønne indiske kvinder ellers har en tradition for, og hun er heller ikke diva i en af Bollywoods nye film.

Af Lasse Nørgaard

Nisha er ved at uddanne sig til IT-ekspert. Midt i maj måned skulle hun giftes med en mand, som hendes familie havde fundet til hende. Det havde hun indvilget i, og alt var klar til det store bryllup.


Indien (2)

Foto: Niels Hougaard

Over 2500 gæster var ankommet og det traditionelle bål, som de nygifte skulle vandre omkring, var tændt. Nishas families hus var proppet med gaver. Ikke bryllupsgaver fra gæsterne, men gaver til brudgommens familie, som Nishas familie skulle aflevere som medgift, for at gommens familie ville acceptere hende. Medgift - eller dowry, som det hedder i Indien - er egentlig forbudt, men det bliver stadig brugt overalt.

Brylluppet og medgiften havde allerede kostet Nishas familie næsten en halv million kroner, og så var det, at brudgommens mor forlangte mere, ca. 300.000 kroner. Det sagde Nishas far nej til, og så begyndte gommens familie at tæve ham. Så fik Nisha nok, greb mobiltelefonen og ringede til politiet. De kom kort efter og anholdt det meste af gommens familie, og brylluppet blev aflyst.

Og Nisha blev landets nye heltinde. Som den moderne kvinde, der gør op med traditionen, og som samtidig beskytter sig selv og sin familie. Nisha er blevet interviewet af alverdens medier og har fået titusinder af støttebreve. Mænd, der synes hun er modig, vil gerne giftes med hende, en højesteretssagfører har tilbudt at føre en eventuel retssag gratis, og et politisk parti har spurgt hende, om hun vil stille op for dem ved næste valg.

Nisha står ved, hvad hun har gjort. Hun taler imod dowry og siger, at alle indiske kvinder bør kæmpe imod. Og så har hun i øvrigt sagt nej tak til alle de andre tilbud, for hun vil gerne afslutte sin uddannelse i fred.

Nishas historie er usædvanlig på mange punkter. Ikke mindst fordi dowry stadig eksisterer, og indiske kvinder og deres familier ofte bliver tvunget til at betale mere end aftalt. Nogle gange med trusler og vold.

Men den er også usædvanlig, fordi hendes handling og oprør har modtaget så stor sympati fra folk i Indien. Det kunne være gået helt anderledes; hun kunne være blevet betegnet som en rappenskralde fra en umulig familie, der ikke vil acceptere traditionerne, men det er gået lige omvendt. Mange kræver f.eks., at gommens mor skal fyres. Hun er skoleinspektør, men hvordan kan hun som inspektør være et forbillede i samfundet, når hun er så gammeldags og grådig, spørger folk.

Derimod er der ikke noget usædvanligt i, at Nisha studerer IT. Indien har opbygget en kolossal IT-industri de seneste 15 år, med masser af fremragende læreanstalter og institutter. De ligger over hele landet, men Bangalore er blevet en slags IT-centrum for landet, og byen bliver kaldt Indiens "Silicon Valley". I en årrække er færdiguddannede herfra i stort antal rejst til USA, hvor der er mangel på dygtige IT-eksperter, men i de senere år er flere og flere store IT-virksomheder flyttet helt eller delvist til Bangalore, hvor folk er dygtige, taler engelsk og arbejdskraften er billig. Et firma som Oracle har f.eks. 4000 ansatte i Bangalore.

Bangalore er på mange måder en by, hvor det nye og det gamle Indien mødes. Samtidig med at man har de moderne virksomheder og unge IT-studerende, har byen med over seks millioner indbyggere store slumkvarterer med fattige beboere. En del af dem udfører, hvad der i Indien betragtes som det mest beskidte af alle beskidte jobs, nemlig at rense de overfyldte lokummer om natten ved håndkraft.

Trods alle moderne institutioner har Bangalore ikke et tilstrækkeligt udbygget kloaksystem. 10-15.000 mænd renser lokummer ved håndkraft hver nat, og de tilhører alle lavkaste-gruppen Dalit.

Det er igen et udtryk for de store forskelle i Indien. Dalit - lavkaste og kasteløse - har de værste job og bliver generelt diskrimineret. Ikke på grund af deres race, men den kaste, de tilhører.

Det samme finder sted i andre byer, men i det moderne high tech Bangalore har der været større fokus på det uværdige arbejde. Borgmesteren har nu lovet at skaffe maskiner - og at udbygge kloaknettet.

Til gengæld er de store virksomheder gået sammen om at støtte et program, hvor tusindvis af fattige børn får en skoleuddannelse - og naturligvis en hvor der bliver brugt computere. Bangalore har over 100.000 børn, der ikke går i skole, men det nye program satser på at kunne hjælpe de fleste af dem.

Bangalore afspejler både udviklingen i Indien og nogle af landets problemer. Et land som det ellers er svært at generalisere om, fordi det er så enormt, og fordi modsætningerne i samfundet er store - f.eks. mellem rige og fattige, selv om en stor og betydningsfuld middelklasse er ved at vokse frem.

Indien består af en række stater, hvoraf de fleste er lige så store som - eller større end - mange europæiske lande, og har "minoriteter" på 50 millioner mennesker, der taler samme sprog.

Indien er også verdens største demokrati, med en befolkning på over 1.000 millioner. Befolkningstilvæksten betyder, at Indien måske en dag overhaler Kina som den folkerigeste nation på kloden.