Sitemap | Avanceret søgning |

Klimaet ændrer det danske landskab

Danskerne må forberede sig på, at varmere og mere ekstremt vejr vil forandre landskab og levevilkår.

Af LARS FROM og KLAUS DOHM
Publiceret 14-03-2004

Ændringerne i klodens klima er allerede så markante, at Miljøstyrelsen om kort tid udsender en vejledning til danskerne om konsekvenserne.

I Danmark vil klimaændringerne blandt andet føre til, at de store plantager med grantræer vil forsvinde, mens nye træarter vil brede sig.

Samtidig skal undergrundsbaner, broer, tunneller, kloaker og bygninger forberedes til et mere uforudsigeligt klima, vil det fremgå af vejledningen.

»Uanset hvad årsagen er, er der enighed om, at klimaet er ved at forandre sig. Det er vi nødt til at forberede os på. Efter orkanen i 1999 blev det tydeligt for enhver, at vi skal have mere stabile skove,« siger miljøminister Hans Christian Schmidt (V).

Ifølge klimaforskere fra blandt andet Danmarks Meteorologiske Institut vil temperaturerne i Danmark i løbet af de næste 100 år stige med fire-fem grader om vinteren. Det vil således kun sjældent være muligt at løbe på skøjter på søerne. Der vil samtidig være risiko for voldsommere storme og kraftigere regnvejr. Derimod bliver der flere badedage om sommeren.

I Danmark vil det føre til, at man skal bruge millionbeløb på at klimasikre alle nye, store investeringer i byggeri. Jyllands-Posten sender søndag et Explorerhold ud på en rejse Jorden rundt for at rapportere om klimaforandringerne på klodens kontinenter.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere