Sitemap | Avanceret søgning |

Regnskoven skal satellitovervåges

Ved hjælp af satellitovervågning vil Brasilien nu forsøge at sætte ind mod den omfattende rovdrift på Amazonas-regnskoven.

Af LARS FROM, KLAUS DOHM og NIELS HOUGAARD (Foto)
Publiceret 25-03-2004

Porto Velho

Med en gigantisk milliardinvestering forsøger Brasilien nu at intensivere overvågningen og beskyttelsen af Amazonas' regnskov.

Overalt i regnskoven bliver der i øjeblikket opsat sensorer, der kan registrere selv den mindste bevægelse i skoven. Samtidig bliver der indsat en række overvågningsfly, meteorologiske målestationer og andet moderne udstyr, hvorefter alle opsamlede data sendes via satellit til tre centre, der i disse måneder er ved at blive gjort operative.

JP Explorer har besøgt et af overvågningscentrene i projektet SIPAM, der ligger i Porto Velho i delstaten Rondonia. Centret blev taget i brug for få måneder siden. Desuden er et center i Amazonas' hovedstad, Manaus, i funktion. Og om kort tid bliver endnu et center i Belem sat i gang.

»Det er ikke nemt at beskytte skoven, når det dækker så stort et område,« forklarer Roberto Suarez, der er chef for overvågningscentret i Porto Velho.


Regnskoven skal satellitovervåges (1)
Satellitovervågningen af Amazon-regnskoven skal ske fra dette center i Port Velho. Satellitten registrerer, hvor der findes ulovlig træfældning sted.
Foto: Niels Hougaard

Inden vi kommer ind i det skarpt bevogtede overvågningscenter, bliver vi registreret og fotograferet, ligesom vi skal vise vores pas. I overvågningscentret opsamles alle indsamlede data om skovhugst, meteorologi, vandstande i floderne, bebyggelser, sygdomme og meget andet i de store computere, som centrets ansatte synligt stolte viser frem.

»Satellitten registrerer, hvor skoven bliver fældet. Og oplysningerne kan herefter med det samme blive sendt videre til politiet, der så kan rykke ind og stoppe ulovlighederne,« forklarer Roberto Suarez.

I alt investerer Brasilien over 10 år omkring 10 mia. kr. i systemet. Mest af alt ligner det moderne center med de lange, tomme gange lidt af en måneby, som den ligger her på kanten til regnskoven i udkanten af Porto Velho.

Indtil nu har det været svært at registrere, om der allerede er sket klimaforandringer i forbindelse med fældningen af regnskoven. Simpelthen fordi klimaet i dette enorme og utilgængelige område indtil nu ikke har været ordentlig registreret.


Regnskoven skal satellitovervåges (2)
Bebyggelse i byen Porto Velho set ved radar fra rummet. Billedet er sammensat af tre satellitoverflyvninger foretaget af ESA, European Space Agency, i hhv. 1993, 1997 og 1998. Farverne viser de ændringer, der har været i perioden.

»Først om 20 år«

»Vi hører om klimaforandringer, og nogle skriver allerede om, at det er blevet varmere, og at der kommer mindre regn. Men vi har brug for flere data. Først om 20 år kan vi formentlig sige noget sikkert om klimaudviklingen,« fortæller Marcello Gama, leder af kontoret for meteorologi.

En sidegevinst ved systemet er, at indianerlandsbyer selv i øde egne nu bliver forbundet med omverdenen via computer. Det betyder, at der over internettet er forbindelse til folk, der næsten lever, som man gjorde i Danmark for 2000 år siden.

»Før kunne det tage otte dage med båd at komme ud til en landsby. Nu tager det kun et kort øjeblik med computeren,« forklarer Roberto Suarez.

Under rundvisningen kigger vi ind i det kontrolrum, der varetager kontakten med de små indianerlandsbyer ude i junglen. Lederen af kontoret prøver at ringe op til en fjern landsby, men får ingen forbindelse. Men systemet skal nok komme til at fungere, lover han.

explorer@jp.dk

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere