Sitemap | Avanceret søgning |

Appel til europæernes ansvarlighed

Efter at have været tæt på udryddelse er Amazonas oprindelige indianske befolkning i fremgang. Indianernes eksistens skal blandt andet sikres ved, at store dele af regnskoven bliver omdannet til reservater.

Europa bør være med til at betale for, at indianerne i Amazonas kan overleve.

Budskabet fra Mercio Gomes, præsident for organisationen Funai, der varetager indianernes interesser i den brasilianske regering, er klart: De sydamerikanske indianeres fremtid er også Europas ansvar.

»Vi behøver flere penge til at opkøbe områder i regnskoven, som indianerne kan bo i. Da europæerne kom hertil i 1400-tallet, var de med til at ødelægge indianernes levevilkår. Ved at bidrage kan europæerne betale gammel gæld tilbage,« siger han.

Siden Columbus i 1493 sejlede over Atlanterhavet, har de indianske stammer, som i århundreder har levet i pagt med naturen i de store regnskove i Sydamerika, været under pres. Ja, de har reelt været tæt på udryddelse. Først blev mange myrdet af den hvide mand. Siden døde mange af sygdomme og hårdt arbejde, når de for eksempel blev sat til at arbejde i minerne. Lige indtil i dag har deres kultur været under hårdt pres.

Midt i 1950'erne var der således blot omkring 120.000 indianere tilbage i Brasiliens regnskov. I dag er antallet øget til 410.000, og årligt vokser antallet af indianere ifølge Mercio Gomes med 3,5 procent.

»Det er tilfredsstillende, og indianernes undergang vil ikke ske. Men det er reelt en krig at sikre dem ordentlige levevilkår i regnskoven. Mange mennesker vil tage deres land, og der er mange spændinger i områderne omkring reservaterne,« siger Mercio Gomes.

Brasiliens regering har allerede tildelt de forskellige indianersamfund omkring 900.000 kvadratkilometer regnskov at leve i. Det svarer til ca. 20 gange Danmarks størrelse. Især Tyskland har allerede hjulpet med millionbeløb til at købe den del af jorden, som var på private hænder. Opkøbene af reservaterne betyder, at godt 0,2 procent af Brasiliens indbyggere lever på omkring 12 procent af landets areal. For eksempel bor der omkring 10.000 indianere i et reservat, der er fire gange Danmarks størrelse. Men ifølge Mercio Gomes mangler der stadig at blive opkøbt omkring 200.000 kvadratkilometer. Dem skal ekstra penge fra Europa være med til at sikre.

Både små farmere, store kvægproducenter og firmaer, der beskæftiger sig med skovhugst, er naturligvis også interesserede i de store landområder. Så selv om fældningen af regnskov er reguleret ved lov, er der hele tiden angreb på indianernes reservater.

»Det er meget svært at holde folk ude fra reservaterne,« siger Mercio Gomes.

Men tildeling af land er ikke nok til at sikre indianernes fremtid. I dag er omkring 90 procent af indianerne afhængige af økonomisk støtte fra regeringen. Foruden at leve som jægere og fiskere sælger de blandt andet kunsthåndværk. Men mange tjener også ekstra penge ved ulovligt at fælde skoven og sælge træet. Andre indianere lejer jorden ud, selv om den tilhører regeringen, og det er ulovligt.

Derfor er det ifølge Mercio Gomes vigtigt, at man for eksempel gennem uddannelse og ved at give dem redskaber sikrer, at indianerne kan klare sig selv. Det er også vigtigt at sikre indianerne ordentlig medicinsk hjælp, mener han.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten


Funai
Organisationen Funai varetager indianernes interesser i den brasilianske regering.
Foto: Niels Hougaard