Sitemap | Avanceret søgning |

Opgave 16: Satellitoptagelser af bybebyggelsen i Porto Velho

Reportagen "Regnskoven skal satellitovervåges" handler bl.a. om, hvordan skovhugst og andre forhold i regnskoven kan overvåges vha. satellitoptagelser.

Opgave

På billedet her på siden ses byen Porto Velho og dens omgivelser. Porto Velho er en pionerby, der i sin udvikling har dannet et firkantet mønster af blokke med et hovedtorv, som kan ses som den aflange rektagulære blok (med enkelte røde områder) nær floden. Billedet er sammensat af tre satellitoverflyvninger fra 1993, 1997 og 1998.

De hvide punkter er bygninger, som allerede var der i 1993, gul/grønne punkter er huse bygget i perioden 1993 til 1997, og blå punkter repræsenterer bygninger, som er kommet til mellem oktober 1997 og oktober 1998. Da de fleste bygninger har et bliktag, kan de meget klart "ses" af en radar. Traditionelle huse vil ikke så tydeligt kunne ses. Madeira-floden gengives med gul/grønt, fordi der var stærkere vind eller strøm i 1997 og 1998 (oktober) i forhold til 1993.

Billedet kan fortælle os noget om den stagnerende byudvikling i perioden 1993 til 1998 sammenlignet med den stærkt stigende skovfældning i byens nærhed.

a) Beskriv byens struktur. Find de vigtigste veje.

b) Udpeg de ældste dele af byen ved at analysere billedets farver.

c) Giv en beskrivelse og vurdering af skovfældningens udvikling i byens nærhed.

Relaterede artikler


25-03-2004

Regnskoven skal satellitovervåges

Ved hjælp af satellitovervågning vil Brasilien nu forsøge at sætte ind mod den omfattende rovdrift på Amazonas-regnskoven.

Links

Eduspace (Engelsk)
Portal målrettet europæiske elever med en mængde både aktuelle og historiske satellitfotos samt forslag til undervisningsforløb inden for så forskellige emner som klodens forandringer, Europa set fra rummet og GIS-software.


Satellitbillede af bebyggelsen i Porto Velho
Billedet er sammensat af tre radarsatellitoptagelser fra 1993, 1997 og 1998 over byen Porto Velho, foretaget af ESA, European Space Agency. Pixelstørrelsen er 12,5 meter.
Foto: European Space Agency

Landeportræt
Landefakta
Brasilien
Vidste du, at hovedstaden hedder Brasilia, at arealet er 8.511.965 km², og at befolkningen er på 190 millioner mennesker?
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Amazonas

Fag
Geografi

Klassetrin
Gymnasiet