Sitemap | Avanceret søgning |

Opgave 15: Satellitoptagelser af Porto Velho og omgivelser

Reportagen "Regnskoven skal satellitovervåges" handler bl.a. om, hvordan skovhugst og andre forhold i regnskoven kan overvåges vha. satellitoptagelser.

Opgave

Billedet her på siden er optaget i en højde af 700 km over Jordens overflade over byen Porto Velho af radarsatellitten ERS fra ESA, European Space Agency. Det er sammensat af tre optagelser fra d. 6. maj 1993, 25. oktober 1997 og 11. oktober 1998, og farverne viser derfor de ændringer, der har været i perioden mellem 1993 og 1998.

Uændrede områder fremstår som sort eller hvid - som Porto Velho, der fremstår i hvidt på billedet og ligger ved Madeira-floden, en biflod til Amazon-floden.

Den fremherskende rødlige farve i billedet viser den uberørte regnskov. Men efter 1993 er det sket meget. Alle meget sorte områder repræsenterer skovrydning før 1993. Alle områder i grøn, gul og magenta er områder, der er blevet ryddet mellem 1993 og 1998. De mange rette linjer stammer fra veje langs med de ryddede arealer. De vil kunne give et fingerpeg om, hvor de næste rydninger vil foregå.

Floden vises også med forskellige farver. Lyse farver peger på skibe, men den meget lyse farve tværs over floden angiver et vandfald. Hvor vandet er meget turbulent, vil radarsignaler blive kraftigt reflekteret. De svage farver viser bølger på grund af blæst.

Radarinstrumentet viser også områdets topografi, og man får indtryk af, at det drejer sig om et bakket landskab. Området kan forventes at blive udsat for jorderosion, så snart træerne er væk.

a) Beskriv hvad man kan se på radarbilledet og sammenlign dette med det bedste kort over området, du kan finde i et atlas.

b) Redegør for skovfældningens omfang i området.

c) Giv en vurdering af, hvordan området kan komme til at se ud om 10 år.

Relaterede artikler


25-03-2004

Regnskoven skal satellitovervåges

Ved hjælp af satellitovervågning vil Brasilien nu forsøge at sætte ind mod den omfattende rovdrift på Amazonas-regnskoven.

Links

Eduspace (Engelsk)
Portal målrettet europæiske elever med en mængde både aktuelle og historiske satellitfotos samt forslag til undervisningsforløb inden for så forskellige emner som klodens forandringer, Europa set fra rummet og GIS-software.


Satellitbillede af Porto Velho og omgivelser
Sammensat af tre optagelser fra d. 6. maj 1993, 25. oktober 1997 og 11. oktober 1998, og farverne viser derfor de ændringer, der har været i perioden mellem 1993 og 1998. Optaget i en højde af 700 km over Jordens overflade over byen Porto Velho af radarsatellitten ERS fra ESA, European Space Agency. Pixelstørrelsen er 62,5 meter.
Foto: European Space Agency

Landeportræt
Landefakta
Brasilien
Vidste du, at hovedstaden hedder Brasilia, at arealet er 8.511.965 km², og at befolkningen er på 190 millioner mennesker?
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Amazonas

Fag
Geografi

Klassetrin
Gymnasiet