Sitemap | Avanceret søgning |

Opgave 3: Tropisk regnskov

Ifølge Martin Vahls klimasystem kan tropisk regnskov vokse, hvor alle årets måneder har en gennemsnitstemperatur på mere end 16 grader. Samtidig skal nedbøren være på mere end 200 cm pr. år fordelt på alle måneder.

Opgave

Find hydrotermfiguren for Porto Velho. Brug figuren over Martin Vahls klimasystem og et atlas for at løse opgaven.

a) Find, beskriv og analyser hydrotermfiguren for Porto Velho.

b) Find et kort i et atlas over de fremherskende vinde og den intertropiske konvergenszone (ITK) og sammenlign ITKs placering i januar og juli måned i Brasilien.

c) Hvordan kan det forklares, at der i juli måned, hvor ITK ligger nord for Amazonas, alligevel er en stor nedbørsmængde i regnskoven?

d) Undersøg på et aktuelt satellitbillede beliggenheden af det skybånd, der markerer ITK's beliggenhed. Passer det med de modeller, som man kan se afbildet i et atlas?

e) Giv en vurdering af, hvad der vil ske med klimaet lokalt, hvis man fælder store dele af regnskoven.

f) Giv en vurdering af, hvad der vil ske med klimaet globalt, hvis man fælder store dele af regnskoven.

Links

Klimadiagrammer fra hele verden (Tysk)
Overskuelig hjemmeside, hvor det er nemt at navigere enten ved hjælp af kort eller alfabetiske oversigter over stednavne. Fint interaktivt kort over hele verden, der viser klimaforholdene i den seneste klimaperiode (1961-90). Der kan vælges parametre som f.eks. nedbør, vind og maksimumtemperatur. Resultaterne kan vises enten for hele året eller på månedsbasis. Desuden beskrives forskellige klimaklassifikations-systemer, nemlig W. Köppen, Troll/Paffen og Neef.

Martin Vahls klimainddeling
Kilde: Jan Betak

Landeportræt
Landefakta
Brasilien
Vidste du, at hovedstaden hedder Brasilia, at arealet er 8.511.965 km², og at befolkningen er på 190 millioner mennesker?
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Amazonas

Fag
Geografi

Klassetrin
Gymnasiet