Sitemap | Avanceret søgning |

Opgave 19: Skolegang i regnskoven

Drengene og pigerne i indianerstammerne bliver ikke konfirmeret. Mange stammer indfører dem i de voksnes verden ved særlige ritualer, når pigerne er 14 år og drengene 8-12 år.

Opgave

Det foregår for drengenes vedkommende ofte med ordene: "Se bare, hvor lykkelige vi er, og det skyldes, at de første mennesker gjorde tingene på samme måde".

Det er bl.a. et udtryk for, at stammen er tilfreds, hvis den får lov til at leve i fred, og at udfordringerne ved at leve i skoven er de samme nu, som de altid har været. Derfor betragtes de gamle i stammen også som kloge, for de har levet længe og fået mange erfaringer, som er lige så vigtige for livet i regnskoven i dag. Det er den fælles kultur og traditioner, der giver tryghed og mad på bordet, mens indianerne har erfaring med, at kontakt med omverdenen ofte udgør en livsfarlig trussel.

Funai, Den Nationale Institution for Indianere, skal bl.a. sikre, at indianerne får et tilbud om at gå i skole. Et af målene er at forberede indianerne på mødet med fremmede kulturer ved at gøre dem bevidste om deres egen.

Læs temaartiklen "I skole i Brasiliens jungle" og reportagen "Fremtiden truer".

a) Hvad er nyttigt at lære i skolen i regnskoven?

b) Hvorfor kan det være svært at komme i skole i Amazonas?

c) Hvilke sprog og nye fag lærer de unge indianere?

d) Hvilken betydning kan det få det for deres fremtid, og hvilken betydning kan det få for familiemønsteret og respekten for de ældres erfaring, at børnene lærer sprog og at læse og skrive?

e) Er skolegangen en positiv eller negativ faktor for bevarelsen af indianernes oprindelige kultur? Begrund dit svar.

Relaterede artikler


23-03-2004

Fremtiden truer

Flere hundredtusinde indianere lever i Brasiliens regnskov. Hele deres kultur er truet. Især fordi den ligger så fjernt fra de hvide menneskers såkaldte civilisation. Indianerne praktiserer stadig tvangsægteskaber, bliver gift som 10-12-årige og tror på ånder og gamle myter.

Temaartikler

I skole i Brasiliens jungle
Der er langt fra en dansk folkeskole til Gaviao-stammens skolestue midt inde i Brasiliens regnskov i Ji Parana. Men som vi står her foran en hel skoleklasse, der genert kigger op på de underlige, lyse mennesker, så er en enkelt lighed mellem de danske og indianske børn alligevel slående: Nysgerrigheden og lysten til at lære.

Landeportræt
Landefakta
Brasilien
Vidste du, at hovedstaden hedder Brasilia, at arealet er 8.511.965 km², og at befolkningen er på 190 millioner mennesker?
Hvis du vil vide mere