Sitemap | Avanceret søgning |

Når klimaet ændrer livet

Mange steder i verden har klimaændringer allerede forandret befolkningens levevilkår og hverdag.

Morgenavisen Jyllands-Postens JP Explorer-redaktion rejste 92.000 kilometer Jorden rundt for at rapportere fra en række af brændpunkterne i den globale klimadebat. 
Arktis
Arktis er et af brændpunkterne i de klimatiske ændringer. Overalt i Arktis sker smeltningen af is og optøningen af permafrost hurtigere end tidligere. Se mere på Arctic Explorer. 
Brasilien
Mange i Brasilien har mest hovedrysten til overs for de vestlige lande og miljøorganisationer, der kritiserer landet med verdens største regnskov for at fælde nogle af træerne til fordel for landbrug og kvægdrift. Hvert år forsvinder op mod 0,40 procent af Brasiliens regnskov.
Danmark
Danskerne må forberede sig på, at varmere og mere ekstremt vejr vil forandre landskab og levevilkår. I Danmark vil klimaændringerne blandt andet føre til, at de store plantager med grantræer vil forsvinde, mens nye træarter vil brede sig.
Indien
Indien er et af de lande på kloden, hvor landbruget bliver hårdest ramt af klimaforandringer. Eksperter frygter, at Indien fremover ikke vil være i stand til at brødføde sig selv, og at millioner af bønder bliver nødt til at finde en anden indtægtskilde, hvis de ikke forstår at tilpasse sig forandringerne.
Kina
Voldsom økonomisk vækst i Kina betyder, at landet om få år kan blive den største bidragyder til drivhuseffekten. Udviklingen har gavnet hele Kina, men den er gået stærkest i storbyerne, og det betyder, at forskellene mellem by og land er vokset.
Namibia
Vandmangel og dårlige vandforhold udgør en alvorlig sundhedsrisiko for millioner af mennesker i Namibia som i andre de fattige udviklingslande. Således skyldes 80 procent af alle sygdomme og en tredjedel af alle dødsfald i ulandene mangel på vand eller dårlige vandforhold.
Tuvalu
Tuvalu består af ni øer på kun 26 kvadratkilometer. Det højeste punkt er fem meter over havets overflade, men halvdelen af befolkningen bor på øen Funafuti, hvor det højeste punkt er på kun tre meter. Det betyder, at Tuvalu som land reelt er i fare for at blive totalt dækket af Stillehavet en dag.

I Knud Rasmussens slædespor

Følg med JP Explorer i sporet af polarforskeren Knud Rasmussens 5. Thuleekspedition - verdens længste slæderejse fra Grønland til Sibirien. Hvad er forandret i Arktis siden slæderejsen i 1920'erne - og hvilke forandringer skyldes klimaet?
Læs mere

Klædt på til klimadebat

Jordens klima er under forandring. Forskere og politikere i hele verden diskuterer, hvad der sker, hvorfor det sker, og hvad der skal gøres ved det. Bliv klædt på til at være med i klimadebatten.
Læs mere

Klimaet i undervisningen

Få ideer til, hvordan materialet på sitet kan benyttes til undervisningsforløb i grundskolen og på gymnasieuddannelserne.
Læs inspirationsmaterialet