Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Havbundens udformning

Dette undervisningsforløb omhandler den fysiske udformning af havbunden, heriblandt de forskellige strukturer, der karakteriserer havbundens udseende samt fremkomsten af disse konstruktioner, hvor især pladetektonikken er af fundamental betydning.

Herudover bliver der bl.a. lagt vægt på, hvordan akustisk udstyr kan anvendes til kortlægning af havbunden.

Formålet med forløbet er at give eleverne et indblik i, hvordan havbunden er udformet, og hvordan den ser ud i forhold til det, de kender fra landjorden.

Undervisningsmaterialet er primært udarbejdet i henhold til faget geografi, men inkluderer ligeledes elementer indenfor fagene fysik, matematik og samfundsfag.

Målgruppen er primært elever i folkeskolens overbygning.

Ansvarlig: Niels Nørgaard
Niels er biolog og ph.d. og ansat i Randers Regnskov. Han var med som formidlingspilot og påmønstrede togtbenet fra Narsarsuaq til Nuuk i Grønland. Senere påmønstrede han igen i Caribien - denne gang på togtbenet, der udgik fra St. Thomas og endte på St. Croix.

Temaartikler

Livet i skorstensrøgen
Mange steder på havbunden strømmer glohedt vand ladet med opløste mineraler ud fra undersøiske vulkaner. At man her kan finde et rigt og varieret dyreliv, understreger livets fantastiske evne til at tilpasse sig.

Oceanernes rygende bjergkæde
Omkring to tredjedele af Jordens overflade er dækket af hav, og derfor er en stor del af Jordens "landskab" skjult for vores blik. Af samme grund er der næppe mange, der går og spekulerer nærmere over, hvordan oceanbunden egentlig tager sig ud.

Vores dynamiske Jord - pladetektonikken
Vi lever på en urolig klode! I Danmark ser vi ikke meget til de voldsomme kræfter, som processer nede under jordoverfladen kan sætte fri. Men der går ikke lang tid imellem, at vi bliver konfronteret med den barske virkelighed på TV, når jordskælv og vulkanudbrud rammer nære eller fjerne egne af verden og medfører død og ødelæggelse.

Det undersøiske landskab
Omkring 71 % af jordklodens overflade, svarende til ca. 361 mio. kvadratkilometer, er dækket af hav. Først i 1960'erne blev man klar over, at de fleste af de geologiske processer som findes på landjorden, også foregår under vandet, endda ofte i en meget større skala.

Seismiske målinger
Det meste af den forskning, der foregår på "Vædderen," handler om, hvad der sker under havoverfladen. Enkelte projekter arbejder med, hvordan havbunden er udformet.

Pladetektonikken
Det var pladetektonikken, der kunne forklare den store tsunami i Asien i december 2004.

Opgaver

Der er 1 opgaver tilknyttet til dette undervisningsforløb.
Vis opgaver

Links

Der er 1 links tilknyttet til dette undervisningsforløb.
Vis links

Leksikon

Til dette undervisningsforløb er der tilknyttet et leksikon med 16 opslagsord.
Vis leksikon

Gem eller send Undervisningsforløb

Lærervejledning
Fysisk udformning af havbunden
Forløbet lægger op til arbejde med en række delemner, som her er skematisk organiseret efter delmål, indhold, aktiviteter, formidling, materialer og fag.