Sitemap | Avanceret søgning |

Landeportrætter

Læs om hvalerne omkring Azorerne, forskere og fremmede dyr på Antarktis, udviklingsdebatten i Ghana, landbrug og ligestilling i New Zealand, fodboldstjerners indsats mod fattigdom i Ecuador og meget mere i journalistiske portrætter af de 25 lande, der indgik i Galathea Ekspeditionen.

Antarktis

En farlig og smuk plet på Jorden
Antarktis er på samme tid smukt og farligt. Smukt for det stigende antal af turister, som lægger vejen forbi på store krydstogtskibe for at opleve den storslåede natur og dyrelivet, men farligt for de folk, som er udstationeret og har stedet som arbejdsplads. Og måske farligt for hele klodens befolkning, fordi isen smelter.

Australien

Sportsfanatikere, sangstjerner og masser af bøsser
Hvordan skal man beskrive et land, hvis to største turistattraktioner er en kolossal rød sten langt ude i ørkenen og en homo-festival midt inde i storbyen? Et land, der både er besat af sport og vild med Abba? Og hvis egen musikkultur spænder fra årtusindegamle blæseinstrumenter spillet af tykke mørke mænd fra landets oprindelige befolkning til en spinkel sangerinde, der er blevet det største kvindelige popidol efter Madonna?

Azorerne

Et mini-Europa midt ude i Atlanten
Man kan se på Azorerne fra to vinkler: Som ni ret ukendte og ubetydelige øer, der ligger isolerede langt ude i Atlanten. Eller som et centrum for forbindelsen mellem Europa og Amerika, både historisk og kulturelt.

Benin

Barnebrude, børnearbejde og voodoo
Voodoo er verdensberømt som en uhyggelig heksekunst, men de færreste ved nok, at den stammer fra Benin. Og her er voodoo meget andet og mere end sort magi og dukker med lange nåle. Voodoo er nemlig den religion, de fleste af landets indbyggere dyrker.

Chile

Pingvinernes oprør
I sommeren 2006 oplevede Chile landets største studenteroprør nogensinde, da over en halv million gymnasieelever strejkede. Strejkerne blev kaldt "pingvinernes oprør" pga. de studerendes sort-hvide skoleuniformer. Pingvinernes krav var klare: Flere midler til bedre uddannelsesforhold.

Danmark

Gode købmænd og middelmådige verdensmestre
Danmark er et lille land fyldt med paradokser. Mange er enige om, at Danmark er dejligt, men også om at brokke sig konstant. I den politiske debat tales der meget om danskheden og hvordan der skal passes på den - men det kniber med at definere, hvad danskhed er.

Ecuador

Et frikvarter fra de daglige lidelser
Det ecuadorianske fodboldlandsholds VM-succes gav det lille land en tiltrængt succesoplevelse midt i en hård tid med konstante politiske omvæltninger og udbredt korruption og fattigdom. VM-heltene hjælper med opbygningen af deres barndomsbyer.

Færøerne

En ukendt del af Danmark
På Færøerne gider folk næsten ikke høre mere om det, men de årlige grindedrab er ikke desto mindre den begivenhed, øerne er blevet mest kendt for i international sammenhæng.

Ghana

Konger, konflikter og dansk ældrepleje
Livet er vigtigt i Ghana, og det er døden også. En konge måtte vente fire år på sin begravelse, mens andre arrangerer og betaler for deres i god tid. Så er de sikre på at få en kiste, der er dem værdig. At få en værdig død er en anden snak. En ghaneser bosat i Jylland vil ændre det faktum.

Grønland

Folket ved Jordens Navle
Qaanaaq i Nordgrønland er en af verdens nordligste byer. Den blev anlagt for godt 50 år siden, da ca. 30 polargrønlandske familier blev tvunget til at flytte dertil og forlade deres gamle hjem, hvor der skulle gøres plads til en amerikansk militærbase.

Indien

Verdens største demokrati
Indien har fået en ny heltinde. Nisha Sharma hedder hun, og hun er kun 21 år. Hun har hverken vundet Miss World eller Miss Universe-konkurrencen, som de kloge og kønne indiske kvinder ellers har en tradition for, og hun er heller ikke diva i en af Bollywoods nye film.

Kenya

Kunsten at overleve
En dag udbrød en kolera-epidemi i et af Nairobis slumkvarterer. På billeder fra området kunne man se børn lege hen over en åben kloak, og rundt om dem lå små plasticposer med knuder på. Her ligger forklaringen på epidemien og andre sundhedsproblemer blandt den fattige befolkning. Poserne er nemlig de overbefolkede slumkvarterers svar på træk-og-slip-toiletter.

Madagaskar

200.000 arter planter og dyr - og en meget spændende mælkemand
Det var ikke helt tilfældigt, at fire forskruede dyr fra New York endte på Madagaskar i filmen af samme navn.

Mali

De blå nomader og terrorisme
Timbuktu er en tør, tilsandet by, hvis folk er fattige. Kombinationen har gjort Timbuktu til et meget farligt sted at besøge på det seneste.

Mozambique

Et lys i mørket
Efter kolonitid og borgerkrig er Mozambique ved at rejse sig. Stor økonomisk vækst og udvikling både i by og på land imponerer donorer. Men der er også stadig store problemer for et af verdens fattigste lande.

New Zealand

Den Lange Hvide Skys Land
Selv om man næsten ikke kan komme længere væk fra Danmark end New Zealand, er der en del ligheder mellem de to lande. New Zealand er også et landbrugsland og har en stærk filmindustri. Når det gælder ligestilling, er new zealænderne dog foran på en række områder.

Panama

Mere end en kanal
Sig navnet Panama, og de fleste følger trop med ordet Panama-kanalen. Det vil landets mest kendte musiker, som nu er blevet turistminister, gerne lave om på, selv om den over 90 år gamle kanal stadig er på alles læber.

Peru

En ung kvinde mod et stort tabu
Peru har en af verdens strengeste abortlovgivninger, hvilket hvert år fører tusinder af peruanske kvinder ud i illegale aborter under rystende omstændigheder, nogle endda selv om de har ret til abort med statens hjælp. Men måske har en ung peruansk pige tændt håb for bedre forhold.

Réunion

Europæiske statsborgere syd for Ækvator
Réunion er det sydligste sted i verden, hvor man bruger euro som valuta. Øen langt ude i Det Indiske Ocean er en del af Frankrig, og det vil beboerne gerne fortsætte med at være, men de har travlt med at fortælle, at de ikke er som franskmændene.

Salomonøerne

Paradis med problemer
Kvinderne gør, hvad de kan, for at standse konflikten på "De Glade Øer". Men de er kommet til kort over for politisk rod, fremmedhad og unge uden sikkerhed.

Senegal

Afrikas forbindelse til Amerika og Europa
Nogle få kilometer fra Senegals hovedstad, Dakar, ligger en lille bitte ø, der hedder Goree. Det er nok den mindste ø i verden, der har haft officielt besøg af både Nelson Mandela, Paven, Bill Clinton og George Bush.

Sydafrika

Happy er en ulykkelig ung mand
Sydafrika er "hele verden i et land" med en befolkning, som er en kosmopolitisk blanding af forskellige racer og etniske grupper. Men trods store forandringer de seneste 15 år, er det fortsat et land, hvor hvide har langt højere levestandard end de fleste sorte. Måske derfor ville drengen Happy være hvid.

Togo

Rimelig fodbold og flotte frisurer
Togo vandt ikke VM i fodbold i Tyskland, men landet deltog for første gang i turneringen, og det var i sig selv en kæmpe sejr. Samtidig slog de alle andre VM-lande i en anden konkurrence.

USA

Jesus gav sit liv for USA
Jesus Alberto Suarez del Solar var 20 år, da han som en af de første amerikanske soldater mistede livet under invasionen i Irak i 2003. Det har gjort hans far til modstander af Irak-krigen, og stadig flere amerikanerne slutter op om protesterne.

Vestindien

Sprækker i idyllen på den gamle danske slaveø
En formodet voldtægtssag med racistiske undertoner har rystet de ellers så rolige og paradisiske Amerikanske Jomfruøer, som indtil 1917 var en dansk koloni under navnet de Dansk Vestindiske Øer.

257 logbøger

Under Galathea Ekspeditionen skrev Morgenavisen Jyllands-Postens deltagere hver dag en logbog om hverdagen derude. Læs samlingen på 257 logbøger fra eventyret.
Læs mere

Beretninger fra Galathea

Morgenavisen Jyllands-Posten, som tog initiativ til ekspeditionen og udviklede ideen, havde det største mediehold med på ekspeditionen. Her er reporternes hundreder af artikler fra de 257 døgn.
Læs mere

Forskere på ekspedition

Under hele ekspeditionen berettede Morgenavisen Jyllands-Postens reportere i avisen og her på galathea.nu om forskningen og forskerne. Her er alle disse artikler med billeder samlet.
Læs mere

Ny DVD om Galathea 3

"Jorden rundt på 80 minutter med Galathea 3" er dokumentarfilmen om ekspeditionen, som på 257 døgn bragte "Vædderen" til klodens fjerneste afkroge. Filmen fortæller historien om de mange forventningsfulde videnskabsfolk, hverdagen på "Vædderen" og mødet med eventyret i det fremmede.
Køb DVD her

Nye resultater klar

Nu er de første forskningsresultater klar, og vi har besøgt en lang række af Galathea-forskerne. Besøgene er udgangspunkt for et nyt undervisningsmateriale, der åbner mulighed for at inddrage forskningsresultaterne aktivt i undervisningen.
Læs mere

Weblogs fra ekspeditionen

En lang række deltagere - fra Søværnets besætning, forskere og formidlere til undervisningsministeren - førte dagbog undervejs.
Læs mere