Sitemap | Avanceret søgning |

Historien og opdagelser

Astronomen og geodæten Carsten Niebuhr red 20. november 1767 om aftenen ind i København. Han var alene. Eneste overlevende efter 'Den arabiske Rejse' - et eventyr uden sidestykke. Carsten Niebuhrs seks års udforskning af "Det lykkelige Arabien" var den første store videnskabelige ekspedition udsendt fra Danmark og den første i verden, der besøgte Arabien - en opdagelsesrejse, som skrev historie og nærede den danske nysgerrighed over for verden omkring os.
Læs mere

Galathea 1 (1845-47)

14. maj 1845 modtog Det Kongelige Videnskabernes Selskab et brev fra kong Christian VIII, der blandt andet var kendt for sin store naturhistoriske interesse.

"Vi have besluttet at afsende Corvetten Galathea til de ostindiske Øer og navnlig de nicobariske Øer, over hvilke Vi have Højhedsret, for at foretage en vindenskabelig Undersøgelse over denne Øgruppes Naturproducter og anvendelse til Dyrkning og handel." Dette var begyndelsen på den første Galathea-ekspedition.
Læs mere

Galathea 2 (1950-52)

100 år efter Galathea 1 var verden en helt anden. To store krige havde forandret verden, og efter 2. Verdenskrig åbnedes grænserne på ny. Danmark var stadig en søfartsnation af betydning, men kolonierne hørte historien til.

Det var oprindeligt tanken, at Galathea 2 skulle udsendes præcis 100 år efter Galathea 1, altså i 1945, men 2. Verdenskrig gjorde det umuligt og ekspeditionen lettede anker fra København i oktober 1950.
Læs mere

Beretninger fra Galathea

Morgenavisen Jyllands-Posten, som tog initiativ til ekspeditionen og udviklede ideen, havde det største mediehold med på ekspeditionen. Her er reporternes hundreder af artikler fra de 257 døgn.
Læs mere

257 logbøger

Under Galathea Ekspeditionen skrev Morgenavisen Jyllands-Postens deltagere hver dag en logbog om hverdagen derude. Læs samlingen på 257 logbøger fra eventyret.
Læs mere

Nye resultater klar

Nu er de første forskningsresultater klar, og vi har besøgt en lang række af Galathea-forskerne. Besøgene er udgangspunkt for et nyt undervisningsmateriale, der åbner mulighed for at inddrage forskningsresultaterne aktivt i undervisningen.
Læs mere

Ny DVD om Galathea 3

"Jorden rundt på 80 minutter med Galathea 3" er dokumentarfilmen om ekspeditionen, som på 257 døgn bragte "Vædderen" til klodens fjerneste afkroge. Filmen fortæller historien om de mange forventningsfulde videnskabsfolk, hverdagen på "Vædderen" og mødet med eventyret i det fremmede.
Køb DVD her