Sitemap | Avanceret søgning |

Johnny Rosenkvist Dams weblog

Johnny Rosenkvist Dam er folkeskolelærer i Helsingør og vandt sin plads på Galathea Ekspeditionen i den store lærerkonkurrence. Han påmønstrede Galathea i Perth i Australien og sejlede via Hobart på Tasmanien med til Sydney i Australien.

Gå til oversigt over indlæg

25-11-2006 kl. 13:13

Den portugisiske orlogsmand

Det er nu blevet lørdag den 25. november her på HDMS Vædderen ud for Australiens kyst. Kort tid efter morgenbriefingen med NK lød der et råb ude fra agterdækket.: ”Der er kommet en portugisisk orlogsmand”!
Godt nok har vi mange orlogsmænd ombord på skibet – men dog ikke en fra Portugal. Vi gik derfor ud på agterdækket for at møde orlogsmanden. Det viste sig at være den farlige rørgople ved navn: Den portugisiske orlogsmand (Physalia physalis).
Denne gople var dog ikke større end ca. 30 cm, og må betegnes som en baby, idet en portugisisk orlogsmand kan have op til 20 m lange fangarme (nogle mener endda op til 50m).
Den portugisiske orlogsmand findes udbredt i tropiske og subtropiske områder af Stillehavet, Det indiske ocean og i den nordatlantiske golfstrøm.
Den portugisiske orlogsmand er ikke ét enkelt dyr – men består af 4 slags specialiserede polypper, som hver især er afhængig  af hinanden for at overleve. Den portugisiske orlogsmand består af en gasfyldt (ofte nitrogen) flydeblære i transparente farver som pink, blå eller lilla.
 
Nærkontakt med en portugisisk orlogsmand kan være farligt
Under denne flydeblære hænger der op til 20 m lange tentakler besat med nematocyster (små blærer med ”gift” -  egentlig neurotoxiner, bestående af et mix af enzymer).
Berøring med en portugisisk orlogsmand er meget smertefuldt og kan medføre alvorlige gener som feber og hjerte/ lunge-problemer. Er man rigtig uheldig kan man få et såkaldt iireversibelt anafylaktisk chok.
Disse neurotoxiner er 75% så stærke som giften fra en kobraslange, så kontakt med en portugisisk orlogsmand kræver øjeblikkelig lægehjælp.
Portugisiske orlogsmænd har været årsag til adskillige dødsfald, fordi smerterne kan være så stærke, at offeret besvimer og drukner. I 1955 døde fx en seksårig dreng i Sussex, England, efter at have berørt en Portugisisk Orlogsmand ved den syd-engelske kyst.
På Galathea-ekspeditionen er der da også lavet forholdsregler for omgang med giftige dyr – som fx havslanger, portugiske orlogsmænd, søhvepse, stenfisk osv. Kun autoriserede personer må komme i nærkontakt med disse dyr.
 
Vi skraber bunden
Efter frokost-skafning skulle der foretages bundskrab fra agterdækket.
Bundtrækket blev sat ud og trukket lang tid efter skibet og alle var spændte på hvilke mærkelige dyr, som ville komme med op. Efter en times tid trak det store Rolls Royce-spil skraberen op på dækket. Der var mange interessante ting med op: Flotte havsvampe i forskellige røde og gule farver, søstjerner, krebsdyr osv. Der blev taget billeder og bestemt arter. Hele efter-middagen var der livlig aktivitet på agterdækket (se billedhjul).
Efter en kop eftermiddagskaffe gik jeg i medierummet og lavede undervisnings-forløb og opgaver om havskildpadder.
Slangudtryk ombord på marinens skibe
Ombord i marinens skibe hedder tingene noget helt andet end på land. Man spiser ikke, nej, man skaffer. Gulvet hedder dørken og væggene hedder skotter. Der findes også mange slangudtryk til søs. Lad mig blot nævne et par stykker: Albinobamse, gummiørn, havbolcher, iskagemand og psykiske knæk. Nu kan du tænke lidt over hvad disse udtryk dækker over. Løsningerne kommer i min næste weblog.
Om aftenen kl. 19.00 var der et spændende foredrag om multibeam (ekkolod) og søopmåling i helikopterhangaren.

 

Kommentarer


19-02-2007 kl. 07:42
degli - http://www.usate348.org/degli
Luogo molto buon:) Buona fortuna!
Billedserie


En lille portugisisk orlogsmand
Denne lille portugisiske orlogsmand sad fast på CTD´en, da den kom op. Det er virkelig en mini-udgave, idet en orlogsmand kan have op til 20 m lange fangarme
Foto: Johnny Rosenkvist Dam