Sitemap | Avanceret søgning |
Her vises der en flash-komponent, som kræver Shockwave Flash version 8
Hent og installer her.

Alle tiders eventyr

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. På 257 døgn havde Søværnets inspektionsskib "Vædderen" sejlet den største og mest ambitiøse forskningsekspedition i mere end 50 år verden rundt. Til Grønland. Til Afrika. Til Australien. Til Antarktis. Til Sydamerika. Til Galapagos. Til USA.

Hundreder af forskere med snesevis af projekter indsamlede undervejs prøver og data, som i de kommende år skal analyseres hjemme i laboratorierne. Med om bord var journalister og andre formidlere, som via satellit og internet gav danskerne mulighed for at følge ekspeditionen og se forskerne over skulderen. Galathea.nu er internettets landgangsbro til Galathea 3. Her på portalen mødes forskning og undervisning med eventyr og opdagelse.

Opdagelserne fra Galathea

Nu er de første analyser og resultater fra Galathea 3-ekspeditionen klar.

Tre år efter ekspeditionen har vi besøgt en lang række af Galathea-forskerne. Det er der kommet 25 spændende artikler ud af: Hvad havde forskerne med hjem, hvad har de indtil nu fået ud af ekspeditionen, og hvordan kommer de videre? Artiklerne indgår i et nyt, stort undervisningsmateriale, som åbner mulighed for at inddrage resultaterne aktivt i undervisningen. Specielt til grundskolens ældste klasser er materialet udbygget med en række interaktive læringsmoduler. De lægger op til læsning og faktasøgning i materialet på hjemmesiden.

På universiteter, forskningsinstitutioner og andre steder ligger stadig millioner af data, som endnu ikke er analyseret. Det er da også et faktum, at forskere stadig analyserer på de data, fisk og andre objekter, som Galathea 2 bragte hjem til Danmark - i 1952.
Læs mere

Historiske rødder

Galathea 3-ekspeditionen har dybe rødder i Danmarkshistorien. I århundreder har landet udsendt videnskabelige ekspeditioner til fjerne egne. I den lange række af store, danske ekspeditioner træder de to første Galathea ekspeditioner tydeligt frem. Dels på grund af deres format, dels på grund af deres udbytte, og dels fordi de havde flere fælles destinationer, hvor udviklingen over et århundrede blev målt.
Læs mere

E-magasin om resultaterne

Læs e-magasinet med spændende artikler om opdagelser og resultater fra Galathea 3-ekspeditionen. e-magasinet giver samme læseoplevelse som et trykt magasin. Men det har samtidig en masse interaktive elementer at gå på opdagelse i.
Læs e-magasinet

Skattekisten åbnes

Skattekisten fra Galathea 3 blev kort efter ekspeditionens hjemkomst åbnet første gang her på galathea.nu.

Her har du adgang til ekspeditionens database med over 600.000 målinger, som forskerne og besætningen på "Vædderen" havde med hjem fra opdagelsesrejsen Jorden rundt.

Hvert femte minut i 257 døgn registrerede computerne på "Vædderen" målinger fra de mange instrumenter på ekspeditionsskibet. Foreløbig er målingerne kun lange rækker af tal, som du nu kan få adgang til her på hjemmesiden. Men tallene gemmer på ny viden om klimaet og havene.

Forskerne er i fuld gang med at bearbejde tallene. Nu er det din tur til at tage fat. Lav dit eget forskningsprojekt på baggrund af målingerne fra Galathea.
Læs mere

Multimedie

Se masser af videofilm, billedserier og multimediepræsentationer fra Galathea 3. Oplev blandt andet pressefotograf Esben Nielsens multimedieberetninger om navigation, slingerage og meget mere.
Se mere
***

Her sejlede Galathea 3

Se rutekortet med masser af detaljer fra verdensomsejlingen.
Læs mere

Det forskede de i

Læs alt om forskningsprojekterne, som var med på Galathea Ekspeditionen. Hvad går projekterne ud på, hvilke forskningsinstitutioner stod bag, og hvem var med på hvilke projekter.
Læs mere

Weblogs fra ekspeditionen

En lang række deltagere - fra Søværnets besætning, forskere og formidlere til undervisningsministeren - førte dagbog undervejs.
Læs mere

Artikler og logbøger

Morgenavisen Jyllands-Posten, som tog initiativ til ekspeditionen og udviklede ideen, havde det største mediehold med på ekspeditionen. Her er reporternes hundreder af artikler og logbøger fra de 257 døgn - indekseret til brug for undervisning.
Læs mere

DVD om Galathea 3

"Jorden rundt på 80 minutter med Galathea 3" er dokumentarfilmen om ekspeditionen, som på 257 døgn bragte "Vædderen" til klodens fjerneste afkroge. Filmen fortæller historien om de mange forventningsfulde videnskabsfolk, hverdagen på "Vædderen" og mødet med eventyret i det fremmede. DVD'en findes på de fleste skolebiblioteker.

Bøger om Galathea 3

På jordomrejse med Galathea 3 beretter i to bind om forskernes forsøg på at løse videnskabens gåder og om livet om bord på "Vædderen". Bind tre "Danske tropekolonier" tager udgangspunkt i ekspeditionens stop i de tidligere besiddelser på Guldkysten, Trankebar og Vestindien. Bøgerne kan lånes på biblioteket.