Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter
 

Eventyr med omtanke

JP Explorer er eventyr med eftertanke.

Med journalistiske ekspeditioner til klodens fjerneste egne har JP Explorer givet eventyret en fast plads i Morgenavisen Jyllands-Posten. Journalister og fotografer på avisens klassiske opdagelsesrejser tager læserne med til afkroge, hvor kun de færreste danskere nogensinde sætter deres fod.


Lodz i Polen

Foto: Jesper Voldgaard

De fortælleglade og engagerede exploratører rapporterer levende om eventyret i det fremmede, men JP Explorer er først og fremmest kendetegnet ved tankevækkende reportager og journalistik med dybde og indsigt.

JP Explorer er journalistik om mennesker, deres levevilkår, deres udfordringer, drømme, savn og håb. Det er journalistik set fra jordhøjde, her er eksperter som hovedregel ikke velkomne.

Siden 1998 har JP Explorer gennemført 24 ekspeditioner til verdens fjerneste afkroge.

Redaktion har rejst i mere end 70 lande, kørt titusinder af kilometer ad hullede jordveje, fløjet i ballon gennem Afrika, sejlet en husbåd tværs gennem USA, vandret gennem Himalaya og rejst kloden rundt adskillige gange.

JP Explorer har sine egne journalistiske dogmer. På ekspeditionerne vælges ingen nemme løsninger, og læserne kan gennem "Logbogen" hele tiden kigge exploratørerne over skulderen. Artiklerne bringes "live" i avisen - forstået derved, at reportagerne gøres færdige på stedet og sendes hjem omgående - bl. a. via satellit. Oftest er en Explorer-artikel i avisen og på internettet dagen efter, den blev produceret.

JP Explorer har været en institution i Morgenavisen Jyllands-Posten siden 19. august 1998, da bladet sendte en Toyota LandCruiser ud i verden. Opgaven var at rejse Jorden rundt på 500 dage og vende tilbage til Danmark nytårsaften 1999.

Undervejs rapporterede de udsendte journalister om deres oplevelser og om tendenser og fænomener af betydning for danskernes hverdag i det nye årtusinde.

Projektet udviklede sig til den største redaktionelle succes i avisens historie. Læserinteressen var overvældende - ekspeditionen modtag tusindvis af mails og breve, og billetterne til de hjemvendtes foredrag blev hver gang revet væk.

Medvirkende til succesen var "Logbogen", ekspeditionens dagbog, som hver dag var på bagsiden.

Ekspeditionen blev også fulgt tæt af flere hundrede danske folkeskoler, som abonnerede på projektets web-baserede undervisningsmateriale. Undervisningskomponenten blev i 1999 kåret som verdens bedste undervisningsmateriale af sin art.

JP Explorer har yderligere fået flere danske og internationale priser, og konceptet ligger til grund for andre lignende ekspeditioner.

På baggrund af succesen besluttede Morgenavisen Jyllands-Posten at sikre JP Explorer en permanent plads i avisen.


Australien
Foto: Morten Fauerby


Chile
Foto: Søren Lorenzen