Sitemap | Avanceret søgning |

Marokkos kvinder springer ud

Kvinderappere og modige dameblade. I Marokko hører ligestilling nu til et af tidens temaer, og kvinderne er blevet mere synlige i samfundslivet. Men ikke alle kvinder synes lige godt om udviklingen.

Af Ulrikke Moustgaard
Publiceret 26-01-2010


Kvindefodbold i Casablanca, Marokko
Marokko har i årtier haft en dynamisk kvindebevægelse, der har arbejdet hårdt for kvinders mulighed for at engagere sig i samfundslivet. Det er blandt andet blevet nemmere for kvinder at dyrke fodbold.
Foto: Niels Hougaard

De danser rundt på scenen med mikrofoner og fægtende arme foran et jublende publikum. Tøjet er præcist, som den slags skal være: store hættetrøjer, løse sweatpants og sneakers. Energien syder, og kameraet panorerer hen over begejstrede unge, der rækker hænderne frem i håbet om at få et håndtryk fra en af de tre performende rap-stjerner.

Vi er i 2009, stedet er et tv-studie i Marokko, og på koncertklippet, der kan ses på YouTube.com, udspiller der sig en scene, der ville have været uhørt for blot få år siden. Rapperne er nemlig tre unge marokkanske kvinder. Til sammen kalder de sig Tigresse Flow.

Tigresse Flow er Marokkos første kvinde-rapgruppe, og de skubber til grænserne for, hvad piger og kvinder kan tillade sig i et ellers konservativt samfund.

De tre unge kvinder er først i 20'erne, og de fandt sammen i 2005 i frustration over ikke at kunne få job. En var uddannet stewardesse, en anden advokat og en tredje receptionist. I stedet lavede de en rapgruppe, men tingene gik trægt, fortæller Miss ND, Soltana og Miss Wiba i et interview med nyhedsbureauet Reuters:

»Det var ikke nemt i starten. I Europa går en pige bare op på scenen og synger. Her er det lidt anderledes. Der var musikmanagere, der lovede at støtte og hjælpe os, men intet gjorde.« 

I 2008 blev de så inviteret til at optræde på musikfestivalen Mawazine i den marrokanske hovedstad Rabat. De vandt en talentpris, og siden har pigegruppen redet på en bølge af succes. En musikvideo af deres hit "Maghribiya" ligger allerede på nettet, deres første plade er undervejs, og de optræder i radio og tv.

Støtte til større synlighed
Havde Tigresse Flow deltaget i en dansk musikfestival eller var gået til audition i DRs X-Factor, ville ingen have løftet et øjenbryn. I Marokko var det anderledes. Her har det ortodokse religiøse samfund fordømt popmusik som uislamisk, og unge kvinder, der danser rundt på en scene i amerikansk street-wear tøj, er ikke hverdagskost. Så de tre unge rappere skriver nu historie. Samtidig gør de også kvinders liv til en offentlig sag. Deres sange handler om vold, arbejdsløshed, fattigdom og kvinders rettigheder - problemer, der vedkommer gruppens overvejende kvindelige fans.

I den vestlige verden er kvinders deltagelse i den offentlige sfære et faktum, mange tager for givet. Ligestilling er for de fleste vesterlændinge en kerneværdi i den demokratiske proces. Kvinder kan komme til orde i samfundsdebatten, optræde i medierne, bedrive politik og ytre sig kunstnerisk i musik eller litteratur på lige fod med mænd, uden at nogen for alvor sætter spørgsmålstegn ved det.

Af den grund er ligestilling også et af de indsatsområder, Danmark har investeret i under det Arabiske Initiativ, der har til formål at fremme demokratiske processer i Mellemøsten. En pose penge er givet til projekter, der skal "styrke kvinders deltagelse i den offentlige sfære", og det foregår konkret i mange forskellige hjørner af det marokkanske samfund.

Kvinderådet, den danske paraplyorganisation for kvindeforeninger, samarbejder for eksempel med marokkanske organisationer om at klæde kvinder på til politik for at øge antallet af kvindelige politikere i Marokko. Et andet samarbejde mellem Danmarks Designskole, Designskolen i Casablanca og den marokkanske NGO Planet Finance støtter kvindelige kunsthåndværkere for at styrke kvinders økonomiske deltagelse. Og danske og marokkanske fagforeninger arbejder sammen om at involvere kvinder i fagforeningspolitik.

Men det danske bidrag er kun en lille dråbe i havet. Marokko har i årtier haft en dynamisk kvindebevægelse, der har arbejdet hårdt for kvinders mulighed for at engagere sig i samfundslivet, mere kvindeligt lederskab for eksempel i politik og i det hele taget opfordre og støtte marokkanske kvinder til at gøre sig gældende.

Feminister og islamister
Ikke alle er dog udelt begejstret for den ligestillingsdagorden, der præger det marokkanske samfund. Selvom masser af kvindeorganisationer arbejder for kvinders rettigheder, er der stor uenighed om, hvad ligestilling er. Slaget står især mellem ikke-religiøse feminister og religiøse feminister.

Nogle af de skarpeste kritikere af den nuværende udvikling er kvinder, der kalder sig både feminister og islamister. Deres kritik af deres medsøstres kamp for ligestilling går især på to ting:

For det første mener de, at ligestillingsdagsordenen er elitær og kun gavner samfundets i forvejen mest ressourcestærke og privilegerede kvinder. Nemlig kvinder fra overklassen, der har lange universitetsuddannelser, gør karriere på arbejdsmarkedet og typisk bor i byen. Og altså ikke den fattige marokkanske kvinde på landet, der er analfabet og hver dag skal kæmpe sin egen kamp for at skaffe mad på bordet til sine børn.

For det andet opfatter de den nuværende ligestillingsdagsorden som et produkt fra Vesten. De kalder det for vestlig feminisme og kræver i stedet en feminisme, der hviler på islamiske værdier, som de blev udtrykt af profeten Muhammed.

Nøgen i Marokko
Hvad de islamiske feminister mener om kvindelige rapgrupper, står hen i det uvisse. Men de og mange andre religiøse var ikke glade, da kvindemagasinet Femmes du Maroc's (Marokkos kvinder) i 2009 kom på gaden med en noget kontroversiel forside. På den kunne man se, den kendte tv-studievært Nadia Larguet posere højgravid og nøgen med kun en hånd til at dække det ene bryst. Nøjagtig som skuespiller Demi Moore stod på en nu legendarisk forside af Vanity Fairs augustnummer i 1991. Det er første gang, at et magasin udgivet i et arabisk eller muslimsk land er udkommet med en sådan forside.

Billedet gav anledning til hidsig debat. Nogle roste både modellen og bladet for at turde gå imod normerne i de arabiske medier, hvor selv kys mellem kvinder og mænd ikke er velset. Andre rasede over billedet, som de opfattede som et forsøg på at snige vestlig pornografi ind i Marokko og marokkansk presse.

Det nøgne forsidebillede og den succesfulde kvinde-rapgruppe er tegn på en trend, der langsomt er begyndt at feje over det nordafrikanske land: Kvinder, som traditionelt har haft deres plads i hjemmet og den private sfære, indtager nu i stigende omfang det offentlige rum.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Marokko og kvinderne
Marokkanske kvinder har på papiret de bedste rettigheder i den arabiske verden. Stærke kvindeorganisationers arbejde gennem årtier har resulteret i en meget omtalt "familielov". Nu bryder nogle kvinder gennem glasloftet til de høje og prestigefyldte stillinger i samfundet, men lønnet arbejde og skolegang er stadig kun forbeholdt de få.
Gå til tema
Video

Tigresse Flow
Se koncertklip fra YouTube med Marokkos første kvinde-rapgruppe.

Landefakta
Marokko
Marokko ligger i Nordafrika mellem Algeriet og Vestsahara, med kystlinie til det nordlige Atlanterhav og Middelhavet. Hovedstaden hedder Rabat.
Landeportræt