Sitemap | Avanceret søgning |

Sydafrika efter Mandela

Meget af Danmarks bistand til Sydafrika er ikke særlig synlig. Alligevel hjælper den tusinder og atter tusinder af mennesker. Den går for eksempel til anti-korruptionsprogram, uddannelse og hjælp til voldtægtsofre.

Temaartikler

Fodbold i Sydafrika: Den utænkelige VM-vært
Fodbold har spillet en stor rolle i helingen efter apartheid-tiden, og kronen på værket bliver værtskabet for VM-slutrunden.

Kriminalitet: Kujoner kommer ikke i himlen
26 sekunder. En voldtægt. 26 sekunder. Endnu en. Hver fjerde mand i Sydafrika indrømmer at have begået voldtægt. De er kujoner, siger landets præsident Jacob Zuma. Fra dansk side hjælper vi voldtægtsofrene. Men det er kun én side af en alsidig dansk bistand til Sydafrika.

Hvide i Sydafrika: Hvid farmer på sort kontinent
Flip Vivier og hans kone Marge tilhører den hvide stamme i Sydafrika - afrikaanerne. De var medlemmer af Nationalpartiet og støttede Apartheid-systemet. I dag prøver de at vænne sig til de nye tider.

Apartheid: Fangeø blev frihedssymbol
Robben Island uden for Cape Town blev af apartheidstyret brugt som flugtsikkert fængsel for politiske sorte fanger. I dag er øen blevet et symbol på modstanden mod racismen og ikke mindst på Sydafrikas frihedshelt, Nelson Mandela.

Tvangsflyttede: Hjem efter 20 års forvisning
Sydafrikas apartheidregime tvangsflyttede i 1977 det lille Mfengu-stammefolk fra et frodigt landområde til et reservat for sorte. I dag har stammen fået jorden tilbage, men de unge vil ikke hjem. Det er sort ironi, at mfenguerne i dag har placeret deres håb om en bedre fremtid hos hvide farmere.