Sitemap | Avanceret søgning |

Elfenbenskysten og forsoning

Når et ægtepar har haft et alvorligt skænderi, kan der ske to ting: Enten går de fra hinanden, eller de tilgiver hinanden. Når et land prøver at slutte en borgerkrig, er mulighederne de samme. Elfenbenskystens modparter ser ud til at have valgt kærligheden. Måske.

Temaartikler

Fodbold i Elfenbenskysten: Fodbold med sorgens blodstænk
I Elfenbenskysten har landsholdet givet mange store oplevelser de seneste år, men det er også blandet ind i krig og ulykke.

Korruption: Vasker du dig fra fødderne og op - eller omvendt?
Den er alle vegne. Den udstrakte hånd, som kræver penge. Denne historie handler ikke om usle tiggere, men om mænd i jakkesæt. De vil have ekstra penge for at gøre noget, de allerede får deres løn for. Ind imellem stjæler de pengene. Andre gange truer de sig til dem. Elfenbenskysten er et af verdens mest korrupte lande.

Borgerkrig: Til døden os skiller
Når et ægtepar har haft et alvorligt skænderi, kan der ske to ting: Enten går de fra hinanden, eller de tilgiver hinanden. Når et land prøver at slutte en borgerkrig, er mulighederne de samme. Elfenbenskystens modparter ser ud til at have valgt kærligheden. Måske.

Råstoffer: Afrikas mørke hemmeligheder
Det brune og sorte guld kaldes kakao og olie, som er de største indtægtskilder for både Elfenbenskysten og Cameroun. Men det er ikke småbønderne, der tjener på deres kakao. Og befolkningen i de to lande mærker heller ikke meget til olieeventyret. Mange af pengene ryger under hemmelige forhandlinger i de forkerte lommer.

Politik: Afrikas store mand
Året var 1964, da præsidenten for Elfenbenskysten indkaldte til møde, åbnede en kuffert og viste indholdet til måbende udenlandske diplomater og højtstående embedsmænd. Op fra kufferten hev han miniature-kister, billeder af sig selv og flasker med gift. Nogen, sagde han, havde været ude på at slå ham ihjel med voodoo og gift.

Konflikter: Væbnede konflikter og deres årsager
Hvad er en væbnet konflikt? Er det en krig mellem to lande, borgerkrig, terror, oprør, statskup eller noget helt sjette? Og hvad er de væsentligste årsager til de mange væbnede konflikter, der finder sted i Afrika?

Krig: Styreform og konflikt
Et af de gennemgående kendetegn ved lande, der rammes af konflikt, er, at de ledes af udemokratiske regimer. Lande med autoritært og korrupt styre kastes langt oftere ud i borgerkrig end andre.

Fredsbevarende: Negative konsekvenser af FN-intervention
Når FN sender fredsbevarende styrker til et konfliktområde, er formålet at skabe fred og sikkerhed for den civilbefolkning, som rammes af konflikten. Heldigvis lykkes det ofte for FNs udsendte at forbedre situationen, men desværre er det ikke altid, at FN-interventioner kun har positive konsekvenser.