Sitemap | Avanceret søgning |

Mali og fattigdom

Som et af verdens allerfattigste lande er Mali dybt afhængig af hjælp udefra. Statens udgifter til de vigtigste regninger og de mest nødvendige investeringer er simpelthen meget større end det beløb, den kan hente hos borgere og virksomheder.

Temaartikler

Fodbold i Mali: Fodbolden satte Mali i brand
Malisk fodbold kan glæde sig over profiler i Europa og bedre landsholdsresultater, men er mest berygtet for dommedagsagtige scener efter en landskamp i 2005.

Bistandspolitik: Moderat korrupt og tørstigt
Der er ikke meget i Mali, der minder om Danmark. Folk taler fransk eller lokalsprog, det er ét af verdens fattigste lande, de fleste er muslimer, og de mangler vand.

Vand: Energi i stor stil
Der er intet så vigtigt som vand i et tørt, indelukket land som Mali. Vand til mennesker, dyr og planter - og vand til elektricitet. Malis byer får først og fremmest deres elektricitet fra vandkraft - foruden fra importeret diesel.

Fattigdom: Fortidens storhed
Både Mali og Niger, der i dag hører til blandt verdens allerfattigste lande, har tidligere nydt langt større velstand og haft betydeligt mere magt.

Folkeslag: Det etniske kludetæppe
Fra Danmark er vi vant til, at befolkningen består af en meget stor etnisk majoritet, danskerne, og enkelte små minoriteter som f. eks. det tyske mindretal i Sønderjylland og forskellige indvandrergrupper. Den samme situation kender man i vore nabolande.

Ændringer: Arbejdsmarked
Peul-folket har kvæg, bambara dyrker jorden, bozo er fiskere, tuareg-folket er nomader - du bliver, hvad du er.

Fattigdom: Bistandshjælp
I de seneste 50 år har verdens rigeste lande brugt ca. 1.000.000.000.000 dollar på forskellige former for udviklingshjælp til de fattige lande.

Religion: Islam i Vestafrika
I både Mali og Niger er hovedparten af befolkningen muslimer. Oprindelsen til islams udbredelse i Vestafrika er de gamle handelsruter gennem Sahara.

Bistandshjælp: Mali på støtten
Som et af verdens allerfattigste lande er Mali dybt afhængig af hjælp udefra. Statens udgifter til de vigtigste regninger og de mest nødvendige investeringer er simpelthen meget større, end det beløb den kan hente hos borgere og virksomheder.

Styreform: Samfund og decentralisering
Det franske kolonistyre i Mali var et militærdiktatur med et stærkt centralt styre i Bamako og militære guvernører i regionerne. "Papa Commandant" var ham, der bestemte i enhver by.