Sitemap | Avanceret søgning |

Landeportrætter

Burkina Faso

Der blæser en vind i Burkina Faso
Når hamattan-vinden kommer ind over landet med ekstremt tør og varm luft fra ørkenen i december, januar og februar, bliver alt brunt og støvet. Nogle dage kan man nærmest ikke se en meter frem for sig, og folk bliver indesluttede og sure. Så kommer slutningen af februar, vinden lægger sig, og filmfestivalen begynder - hvis det er et ulige år. I de lige år er der kulturfestival.

Cameroun

»Tout le monde hate me«
En gruppe meget lave mennesker har dannet en forening, som kræver lavere butiksskranker, ret til at komme ind som soldat og større respekt fra deres højere landsmænd. Samtidig er skolebørn og unge begyndt at lave deres eget sprog i Cameroun.

Elfenbenskysten

Nedtur set med en chimpanses øjne
De ligner os næsten 100 procent genetisk. De skændes og bliver gode venner igen, de sørger over deres døde, de går på jagt sammen, de spiser kød. Og når et land går ned på grund af borgerkrig, lider de som menneskene. På Elfenbenskysten er bestanden af chimpanser faldet fra 12.000 til 1.200 i løbet af de sidste 20 år.

Ghana

Konger, konflikter og dansk ældrepleje
Livet er vigtigt i Ghana, og det er døden også. En konge måtte vente fire år på sin begravelse, mens andre arrangerer og betaler for deres i god tid. Så er de sikre på at få en kiste, der er dem værdig. At få en værdig død er en anden snak. En ghaneser bosat i Jylland vil ændre det faktum.

Mali

De blå nomader og terrorisme
Timbuktu er en tør, tilsandet by, hvis folk er fattige. Kombinationen har gjort Timbuktu til et meget farligt sted at besøge på det seneste.

Marokko

Kongen over krydrede affærer
»Et hop over Gibraltar-strædet fra Spanien og du er i Marokko. Et land fyldt med mystik, farver og forunderlige dufte. Casablanca, Marrakesh og Tangier. Smager man på navnene, efterlader de en nærmest krydret fornemmelse. Og det er det, Marokko er: En krydret blanding af myldrende markedspladser, læder og magiske tæpper.«

Sydafrika

Happy er en ulykkelig ung mand
Sydafrika er "hele verden i et land" med en befolkning, som er en kosmopolitisk blanding af forskellige racer og etniske grupper. Men trods store forandringer de seneste 15 år, er det fortsat et land, hvor hvide har langt højere levestandard end de fleste sorte. Måske derfor ville drengen Happy være hvid.

Landet med den dårlige verdensrekord

70 procent af befolkningen i Burkina Faso kan hverken læse eller skrive. De fleste andre kan det ikke særligt overbevisende. Burkina Faso står dermed med verdensrekorden i at have flest analfabeter i forhold til indbyggertal.
Læs temaartiklen fra Burkina Faso

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Gå til vidensbanken

Afrikas mørke hemmeligheder

Kakao og olie kaldes også for det brune og det sorte guld. Det er de største indtægtskilder for både Elfenbenskysten og Cameroun. Men det er ikke småbønderne, der tjener på kakaobønnerne.
Læs temaartiklen

Opret dit eget projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at uploade filer, som du gerne vil dele med andre. Du kan også lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen.
Opret projektrum