Sitemap | Avanceret søgning |

Fodbold trækker flere børn i skole

Der er ikke grænser for opfindsomheden, når der skal spilles fodbold i den fattige og nordlige del af Ghana, hvor IBIS arbejder på at få alle børn i skole. Bolde trylles frem af gamle klude, og både piger og drenge kaster sig på bare tæer ud i spillet på de støvede pladser, langt fra byernes rigtige fodboldbaner.

AF LOTTE ÆRSØE OG HANNE SELNÆS, IBIS

Med fodboldturneringer, læderbolde og spillertrøjer vil IBIS nu trække endnu flere børn hen til skolen. Op til verdensmesterskaberne i fodbold i Sydafrika samler IBIS derfor ind til et projekt, som kan få børnene i det nordlige Ghana på banen - både når det gælder fodbolden og skolen.


Fodboldturnering
Hele landsbyen er samlet for at se drengene spille fodbold.
Foto: IBIS

»For sport er en motiverende faktor for eleverne, der kan få dem til at passe deres skolegang. Når de er med i skoleturneringer, som den vi lige har fået startet her i området, styrker det deres holdånd. Derfor har vi udviklet sports- og fodboldprojektet, så vi kan give eleverne sportstøj, skolerne bolde og pumper, uddanne idrætslærere og etablere ordentlige boldbaner ved de små landsbyskoler,« siger projektkoordinator Eric Kavaarpou.

Sport gør eleverne bedre
Der er brug for det hele i de fattige landsbyer, hvor det er nyt, at der overhovedet er en skole for de små elever, der ikke kan gå de fem-ti kilometer, der er til nærmeste skole. Sport er nu heller ikke bare for sjov, som Eric Kavaarpou uddyber:

»Sport er vigtigt, når vi taler kvalitetsuddannelse, som er udgangspunktet for vores arbejde i skolerne. Når eleverne får lov at lege og spille fodbold, styrker de ikke kun deres koncentration og øje-hånd-koordination, de lærer også at tage initiativ og samarbejde.«

Børn slæber vand og brænde - og elsker at lege
De fleste af børnene er stærke og vant til at tage fat. Børnenes fysiske udfoldelser her i det tørre og svært opdyrkelige Nordghana, består hovedsageligt af at følge græssende køer over store afstande, luge ukrudt på markerne eller slæbe vand og brænde.


Fodboldturnering
Piger fra Sugu School varmer op til fodboldturnering.
Foto: IBIS


Men som alle andre børn i verden elsker de at lege og spille bold. Og fodbold er noget, der forener her i en af Afrikas store fodboldnationer. Både når det gælder skolefodboldturneringer i de små lokalsamfund - og når det gælder nationen. Da Ghana i februar tog sølv med hjem under African Cup of Nations i Angola, stod alle ghanesere bag deres hold 'Black Stars'.

Når de Sorte Stjerner fra Ghana møder de andre fodboldstjerner under VM2010 i Afrika, vil der være mange små sorte stjerner på banen i det nordlige Ghana. Både i skolen - og på fodboldbanen.


Copyright: IBIS

Hun kæmper for pigernes ret til skolegang

Zelia Abukari er rollemodel for tusindvis af piger. Hendes egen mor var analfabet, selv har hun en læreruddannelse og en universitetsgrad.
Læs temaartiklen fra Ghana

Fra gadesælger til professionel politiker

Hajia Musa Ali har trodset sin sociale arv og skal nu rådgive Ghanas præsident. Hun har haft stor udbytte af træning i demokratiske færdigheder og føler, at hun har fået meget større selvtillid end før.
Læs temaartiklen fra Ghana

Ekspeditionen dag for dag

Kig exploratørerne over skulderen i logbogen, der er ekspeditionens dagbog.
Læs logbogen

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer