Sitemap | Avanceret søgning |

Islam i Vestafrika

I både Mali og Niger er hovedparten af befolkningen muslimer. Oprindelsen til islams udbredelse i Vestafrika er de gamle handelsruter gennem Sahara.

Af Birgitte Hjort Nielsen
Publiceret 16-02-2007


Moske i Mali
Den verdensberømte moske i Djenne i Mali. Den første moske blev bygget på stedet i det 13. århundrede, men den nuværende bygning er fra 1907.
Foto: Carsten Ingemann


Udover varer medbragte karavanerne også nye ideer og tro fra den arabiske verden til det vestlige Afrika. Allerede fra det 9. århundrede begyndte muslimer fra det arabiske Nordafrika at udbrede islam til de lokale afrikanske beboere ved floderne Senegal og Niger. I slutningen af det 10. århundrede havde den mauretanske Soninke-kultur konverteret til islam, og den bragte så troen videre længere ind på kontinentet. Og i det 17. århundrede var alle de såkaldte sudanesiske sahel-stater tværs over Afrika fra Senegal i vest til Kanem i Øst stort set muslimske - dvs. fra Atlanterhavet i vest til øst for Tchad-søen.

Når man taler om, at områderne var muslimske, betyder det ikke, at hele befolkningen bekendte sig til islam, for de oprindelige religioner var - og er - stadig tilstede i disse områder. Men overhovederne i de forskellige riger var muslimer. Det vil sige, at magten stort set lå i muslimske hænder. Og det havde en betydning for områdets udvikling. Som rettroende muslimer drog disse ledere på pilgrimsrejse til Mekka. På vejen rejste de gennem mange andre muslimske lande som Marokko og Egypten. Kongerne og befolkningen dér dannede sig dermed et indtryk af, hvor velhavende de vestafrikanske stater var. Og de vestafrikanske ledere tog nye ideer med sig tilbage. Også handlen mellem landene havde glæde af, hvis der ikke var religionsstridigheder, som også dengang gav anledning til mange krige.

Religionen, moskeerne og de lærde, der var tilknyttet disse, havde stor betydning for udviklingen i området. En af Timbuktus moskeer, Sankore Moskeen, var i det 16. århundrede hjemsted for Timbuktus internationale universitet - også kaldet Sankore Universitetet. Her var ingen fastlagte studieforløb eller lister over eleverne - de enkelte elever gik hos en lærer efter eget valg, og undervisningen fandt sted udendørs rundt omkring på moskeens område. Hovedformålet med undervisningen var koran-studier, men der blev også undervist i historie, logik og astronomi. Universitetet led stor skade i 1590'erne, da marokkanere indtog byen og sendte de dygtigste ud af landet.

Kilder: BBC, The Story of Africa og carmensandiego.com

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Mali og fattigdom
Som et af verdens allerfattigste lande er Mali dybt afhængig af hjælp udefra. Statens udgifter til de vigtigste regninger og de mest nødvendige investeringer er simpelthen meget større end det beløb, den kan hente hos borgere og virksomheder.
Gå til tema
Religion
I Mali er 90% af befolkningen muslimer, 9 % praktiserer de oprindelige religioner og 1% er kristne. I Niger er omkring 80% muslimer. De resterende 20% er enten kristne eller tilhængere af oprindelige religioner. Hvor mange, hver af disse grupper tæller, er ikke opgjort.

Kilde: CIA, Worldfactbook
Kært barn har mange navne
Både Mali og Niger er en del af Vestafrika. Men derudover kan man komme ud for at se området benævnt som en del af det vestlige Sudan, de sudanesiske lande, Sudanstaterne, Sudanområdet eller Sahel-regionen i Sudan. Sudan er en afrikansk nation, der ligger syd for Egypten på den østlige side af det afrikanske kontinent - og hverken Mali eller Niger har noget at gøre med det, man i dag kender som Republikken Sudan. Sudan-betegnelserne benyttes om området syd for Sahara, fra Atlanterhavet til Rødehavet. Republikken Sudan udgør kun en lille del af dette samlede område. Se nærmere beskrivelse af Sudan og Sahel i ordforklaringerne.

Kilde: Gyldendals Leksikon
Landefakta
Mali
Vidste du, at hovedstaden i Mali hedder Bamako, at landets areal er på 1,24 millioner kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på ca. 11,3 millioner?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere