Sitemap | Avanceret søgning |

Fortidens storhed

Både Mali og Niger, der i dag hører til blandt verdens allerfattigste lande, har tidligere nydt langt større velstand og haft betydeligt mere magt.

Af Birgitte Hjort Nielsen
Publiceret 16-02-2007


Æselkaravane i Mali
Man kan transportere det meste på et æsel i Mali.
Foto: Carsten Ingemann
 
Nogle af de mest betydningsfulde vestafrikanske kongeriger har nemlig ligget her. Det drejer sig først og fremmest om imperiet Ghana, det gamle Mali og om Songhai. Og den periode, det drejer sig om, er fra det 8. århundrede og frem til 1600-tallet - en periode på omkring 900 år!

Det første store rige var Ghana. Dette antikke Ghana har intet at gøre med den nation, der i vor tid kaldes for Ghana. Det gamle Ghana lå for størstedelens vedkommende i nutidens Mali, og lidt i Senegal og Mauretanien. Arabere omtaler første gang Ghana i det 8. århundrede. Hvornår præcist, Ghana opstod som rige, vides ikke. Ghanas berømmelse steg i det 10. og 11. århundrede, da hæren var kæmpemæssig. Men fra det 12. århundrede faldt rigets magt til fordel for Mali, der blev det største af de vestafrikanske riger.

Mali voksede sig stort fra omkring 1230 og nåede sit højdepunkt i det 14. århundrede. Den mest kendte af herskerne i Mali var Mansa Musa, der i 1324 drog ud på et pilgrimstogt til Mekka. Han medbragte så stort et følge af kameler og slaver og så meget guld, at indbyggerne i Cairo aldrig havde set noget lignende. Og ifølge historien slog hans medbragte guld bunden ud af Cairos guldmarked.

Men det var ikke kun kongen, der nød godt af rigets storhed. I denne periode drog lokale handelsfolk så langt mod øst som Hausa-byerne mellem Niger-floden og Tchad-søen, og mod syd bevægede handlen sig fra den malinesiske by, der i dag hedder Djenné, og så langt som til det, der i dag er Ghana. I de store byer i Mali blev skrivekunsten introduceret, og der begyndte at blive etableret skoler og læreanstalter.

I løbet af det 15. århundrede tabte Mali kampen om Niger-floden til songhai-folket med hovedbyen Gao, der ligger i det nuværende Mali. Dermed kunne Songhai-riget overtage rollen som stormagt. Men i løbet af det næste par hundrede år, som er den tid, Songhai havde overherredømmet, var der tale om en evig kamp mellem de to grupper - songhai og mande-folket i vest. En stor forskel på de to grupper var, at mande var muslimer, mens songai praktiserede de oprindelige religioner. I store træk beholdt songhai magten indtil Marokkos invasion i 1591.

Under Songhai-riget eksisterede der længere østpå små selvstændige kongedømmer, hvis indbyggere og herskere hørte til hausa-folket. De formåede at beholde deres selvstændighed, selv om de større riger flere gange forsøgte at tage magten. Disse mindre Hausa-stater kunne i 1700-tallet overtage den ledende rolle i Vestafrika. Deres magt byggede, ligesom i det gamle Mali, på gode handelsforbindelser.

Kilder: BBC, The Story of Africa; Encyclopædia Britannica; Carmensandiego.com

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Historie og samfundsforhold
Mali og fattigdom
Som et af verdens allerfattigste lande er Mali dybt afhængig af hjælp udefra. Statens udgifter til de vigtigste regninger og de mest nødvendige investeringer er simpelthen meget større end det beløb, den kan hente hos borgere og virksomheder.
Gå til tema
Før og nu
Herskerne i det gamle Mali tilhørte mande-folket, der stadig i dag udgør flertallet af den malinesiske befolkning. I Songhai-riget tilhørte de herskende, som navnet siger, songhai-befolkningen. De udgør i dag et mindretal af befolkningen i såvel Mali som Niger. Hausa-staternes ledere tilhørte hausa-folket, og de udgør i dag flertallet af Nigers befolkning.
Udvalgte årstal
 • 200 f.v.t.: Den antikke by Jenne(nutidens Djenné) menes at være grundlagt.
 • 8.århundrede: Arabiske geografer skriver om Ghana.
 • 9. århundrede: Fiskersamfund danner grundlaget for det tidlige Songhai.
 • 10.århundrede: Den første Hausa-stat menes at være grundlagt.
 • 1060: Byen Kanem, der lå nordøst for Tchad-søen, konverterer til Islam.
 • 1230'erne: Mali vinder magt under Mansa Sundiata Keita.
 • 14. århundrede: Malis storhedstid.
 • 1324: Mansa Musa tager på sin legendariske pilgrimsrejse til Mekka.
 • 1464: Kong Sunni Ali bliver leder af Songhai og overvinder Mali.
 • 1510: Den marokkanske forfatter Leo Africanus besøger Songhai's hovedstad Gao.
 • 1513: Leo Africanus besøger Timbuktu.
 • 1591: Marokkansk hær overvinder Songhai.
  Kilde: BBC, The Story of Africa.
 • Landefakta
  Mali
  Vidste du, at hovedstaden i Mali hedder Bamako, at landets areal er på 1,24 millioner kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på ca. 11,3 millioner?
  Landeportræt
  Hvis du vil vide mere
  Emner
  Historie

  Stednavne
  Vestafrika

  Fag
  Historie

  Klassetrin
  7.-10. klasse