Sitemap | Avanceret søgning |

Det etniske kludetæppe

Fra Danmark er vi vant til, at befolkningen består af en meget stor etnisk majoritet, danskerne, og enkelte små minoriteter som f. eks. det tyske mindretal i Sønderjylland og forskellige indvandrergrupper. Den samme situation kender man i vore nabolande.

Af Birgitte Hjort
Publiceret 15-02-2007


Det etniske kludetæppe
Livet på bredden af Nigerfloden i Mali.
Foto: Carsten Ingemann
 
Men sådan er det ikke i hverken Mali eller Niger, hvor ingen etniske grupper er den altdominerende. Her lever flere forskellige store etniske grupper side om side - og det har de gjort næsten hele vejen op gennem historien.

For Malis vedkommende udgør den store etniske gruppe kun omkring halvdelen af befolkningen. Og denne gruppe, der kaldes mande, består også af flere forskellige etniske grupper - bambara, malinke og soninke. Foruden mande, bor der mennesker fra de grupper, der hedder peul, voltaic, songhai, tuareg og moor - derudover er 5% af befolkningen af en anden herkomst. Billedet er det samme i nabolandet Niger, hvor flertallet af befolkningen udgøres af hausafolket med ca. 50%, og de resterende 50% udgøres af flere forskellige etniske grupper.

De forskellige befolkningsgrupper findes for de flestes vedkommende ikke kun i et enkelt land - de optræder derimod som mindretal i flere af de vestafrikanske lande. Et folk som tuaregerne lever f.eks. i både Niger, Nigeria, Burkina Faso, Senegal og Mali. En årsag til denne spredning af forskellige folkeslag i flere forskellige lande er den måde, man har lavet grænserne mellem de afrikanske nationer. Det kan du læse mere om i afsnittet om grænsedragning(link). Hvis man vil prøve at danne sig et overblik over, hvilke folk der bor hvor, gøres det besværligt af, at mange har forskellige navne på forskellige lokale sprog - betegnelserne dogon og voltaic dækker over det samme folk, ligesom kanouri-folket af deres naboer betegnes som beri beri.

Forskellene mellem de enkelte grupper kan være små eller store. Nogle grupperinger regnes for tilhørende det samme folk, mens andre grupperinger er forskellige med hensyn til, hvor de oprindeligt stammer fra, deres religion, deres sprog, deres levevis m.m. En meget betydelig forskel på de enkelte grupper er, om de traditionelt er nomader eller fastboende. Grupper som tuaregerne, moor og fula er pr. tradition nomader. Det vil sige, at de normalt rejser rundt fra sted til sted med deres bestand af kameler, heste, kvæg eller æsler. Det er dog ikke sådan, at alle tuareger f. eks. lever som nomader - en del af disse folk bor nu mere eller mindre fast et sted, men deres historie som enten fastboende eller nomader har betydet en hel del for deres forskellige traditioner, deres religion osv.

Kilder: Art and Life in Africa, University of Iowa; Niger Profile, Embassy of Niger, USA.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Mali og fattigdom
Som et af verdens allerfattigste lande er Mali dybt afhængig af hjælp udefra. Statens udgifter til de vigtigste regninger og de mest nødvendige investeringer er simpelthen meget større end det beløb, den kan hente hos borgere og virksomheder.
Gå til tema
Befolkningen i Niger
 • Hausa 56%
 • Djerma 22%
 • Fula 8.5%
 • Tuareg 8%
 • Beri beri (kanouri) 4.3%
 • arabere, toubou og gourmantche 1.2%
 • omkring 1,200 af fransk afstamning.
  Kilde: CIA World Fact Book
 • Befolkningen i Mali
 • Mande 50% (bambara, malinke, soninke)
 • Peul 17%
 • Voltaic 12%
 • Songhai 6%
 • Tuareg og moor 10%
 • Andre 5%
  Kilde: CIAs World Fact Book
 • Historisk rids
  Hvis man går tilbage i den vestafrikanske historie, kan man se, at bestemte befolkningsgrupper har haft meget magt på bestemte tidspunkter.

  F. eks. var mande-befolkningen de herskende i det gamle Mali, songhai havde magten i det rige, der bar deres navn - og hausa-folket var meget betydningsfulde på den tid, da Hausa-staterne blomstrede.

  I nyere tid har tuaregerne bl.a. stået bag et oprør mod det daværende styre i Mali.
  Kilder: BBC, The Story of Africa; www.leksikon.org
  Landefakta
  Mali
  Vidste du, at hovedstaden i Mali hedder Bamako, at landets areal er på 1,24 millioner kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på ca. 11,3 millioner?
  Landeportræt
  Hvis du vil vide mere