Sitemap | Avanceret søgning |

Christiansborg - centrum for dansk slavehandel

Normalt er det nærmest umuligt at komme ind på det danske fort Christiansborg, som danskerne byggede under kolonitiden i Ghana.

Af Sanne Gram
Publiceret 05-10-2006

Op mod 50 slaver har siddet i dette trænge og klamme kælderrum under Christiansborg. Et aflangt hul i de tykke hvide mure kaster lidt lys ind i et hjørne af rummet, der ikke er mere end 10 kvadratmeter stort. Det er her, at de har siddet - slaverne - før de danske slavehandlere sendte dem fra Ghana over Atlanterhavet mod Caribien.

Dette er danskernes historie om slavehandel.


Fortet
Galathea Ekspeditionen besøger det danske fort Christiansborg i Ghana.
Foto: Lærke Morell

I dag bor Ghanas præsident i det gamle danske hvidkalkede fort, og det er yderst sjældent, at det er åbent for publikum - og det er normalt forbudt at fotografere slottet.

Men denne dag er en undtagelse, da den danske Galathea Ekspedition er på besøg, og der er flere danske fingeraftryk på Christiansborg. En gammel brønd med dansk tekst står i gården, hvor sorte smedejerns våbenskjold med Christian den tiendes emblem pynter på murene.

Handelsvirksomhed
Opførelsen af Christiansborg ved Accra blev påbegyndt i 1661 og var det danske hovedfort frem til 1850. I det 18. århundrede blev der bygget yderligere fire forter, og formålet med forterne var handelsvirksomhed.

Fra midten af det 18. århundrede begyndte koloniens blomstringstid, og der blev festet på Christiansborg. Den ene tønde vin blev tømt efter den anden. I begyndelsen handlede danskerne med guld og elfenben, men danskerne var også med i den omfattende slavehandel, der foregik i denne del af Afrika.

På Christiansborg skabte boligforholdene for de udsendte danskere i det 18. århundrede udfordringer for de udsendte. En af de danskere, der boede i området i 1783 skrev følgende: "Ikke blot er værelserne - også dem for de højere embedsmænd - yderst små, men de fleste er desuden så lave, at en voksen mand ikke kan stå oprejst i dem."

Fortsat beboet
Fordi Christiansborg stadig er beboet, er det ikke muligt at komme inden for i selve fortet. Derimod kan man gå rundt mellem de hvidkalkede mure og indsnuse minder fra den danske kolonitid. Store palmetræer skaber lidt skygge for den stegende hede.

Fortet ligger ligesom de andre store forter på Guldkysten på en fremspringende klippe på kysten. På Guldkysten fandtes der ingen havne, så skibene måtte ligge for anker på reden i månedsvis, mens de lossede. Derfor blev slaverne ført ned til stranden, hvorefter de blev roet ud til skibene i kanoer.

Disse robåde gjorde et stort indtryk på Hakon Mielche, da han og Galathea 2 Ekspeditionen besøgte Ghana.

»Rorkarlenes sang er Accras kendingsmelodi,« skrev han i sin fortælling om Galathea 2:

I 1792 var modstanden mod slavehandel blevet for stor, og den danske regering udstedte en forordning, hvor slavehandlen fra de danske besiddelser på Guineakysten skulle standse fra 1. jan 1803. Derefter forsøgte de danske købmænd sig med andre indtægtskilder. Det gik dårligt, og derfor besluttede danskerne sig for at sælge forterne til England. Danskerne var desperate for at komme af med Christiansborg og de øvrige danske besiddelser - forterne blev solgt for kun 10.000 pund.

Ombygget flere gange
Den 6. marts 1850 gled det danske flag ned fra flagstangen over tårnet på Christiansborg, og Union Jack gled til vejrs.

Christiansborg har været ombygget og restaureret adskillige gange, og efter Ghanas uafhængighed i 1957 blev fortet bolig for statsoverhovedet. Christiansborg er det bedst bevarede fort i Ghana, og professor i historie ved Accra Universitet Irene Odoteri fortæller om de lokales forhold til fortet.

»Nogle mennesker ved, at det blev bygget af danskerne, men det er langt fra alle. I dag ser befolkningen fortet som et symbol på magt, fordi præsidenten bor der,« siger Irene Odoteri.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Ghana og hiv/aids
Da det så værst ud i Ghana, var 3,1 procent af befolkningen hiv-smittet - til sammenligning er godt 25 procent smittet i Swaziland. Men Ghana har fået knækket aids-kurven ved hjælp af oplysningsarbejde og medicin. 
Gå til tema
Landefakta
Ghana
Vidste du, at hovedstaden i Ghana hedder Accra, at landet er ca. fem gange større end Danmark, og at en af verdens største kunstige søer ligger i Ghana?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere