Sitemap | Avanceret søgning |

Reportager

Den utænkelige VM-vært
Fodbold har spillet en stor rolle i helingen efter apartheid-tiden, og kronen på værket bliver værtskabet for VM-slutrunden.
Publiceret 12-03-2010

Fodbolden satte Mali i brand
Malisk fodbold kan glæde sig over profiler i Europa og bedre landsholdsresultater, men er mest berygtet for dommedagsagtige scener efter en landskamp i 2005.

Publiceret 10-03-2010

Marokko leder efter melodien
Marokkansk fodbold har i årtier været førende i Afrika, men spiller i dag kun en perifer rolle, mens lederne skændes om ansvaret for blamagerne.

Publiceret 10-03-2010

Eto'o er camerounsk fodbold
I det fodboldgale Cameroun kan Samuel Eto'o gøre stort set, hvad han vil. Inter-angriberen er en gud og bærer VM-drømmene på sine skuldre.

Publiceret 04-03-2010

Fodbold med sorgens blodstænk
I Elfenbenskysten har landsholdet givet mange store oplevelser de seneste år, men det er også blandet ind i krig og ulykke.

Publiceret 04-03-2010

Fodbolden er allemandslegetøj
I Burkina Faso er livsvilkårene trange, men fodbold kan bringe et smil frem på alles læber.

Publiceret 04-03-2010

Ghana har ungdommens håb
De seneste årtier har ghanesisk fodbold imponeret på ungdomsniveau og udklækket en stribe stortalenter, der dog ikke har kunnet tackle sig frem til det store gennembrud.

Publiceret 04-03-2010

Marokkos kvinder springer ud
Kvinderappere og modige dameblade. I Marokko hører ligestilling nu til et af tidens temaer, og kvinderne er blevet mere synlige i samfundslivet. Men ikke alle kvinder synes lige godt om udviklingen.

Publiceret 26-01-2010

Når skolegang er en luksus
Hvad laver de marokkanske kvinder? Svaret er ikke enkelt. Mens nogle nu bryder gennem glasloftet til de høje og prestigefyldte stillinger i samfundet, er lønnet arbejde og skolegang kun forbeholdt de få. Og en kvindes skæbne i Marokko er bestemt af, om hun er født på landet eller i byen.

Publiceret 26-01-2010

Afrikas mørke hemmeligheder
Det brune og sorte guld kaldes kakao og olie, som er de største indtægtskilder for både Elfenbenskysten og Cameroun. Men det er ikke småbønderne, der tjener på deres kakao. Og befolkningen i de to lande mærker heller ikke meget til olieeventyret. Mange af pengene ryger under hemmelige forhandlinger i de forkerte lommer.

Publiceret 06-01-2010

Afrikas store mand
Året var 1964, da præsidenten for Elfenbenskysten indkaldte til møde, åbnede en kuffert og viste indholdet til måbende udenlandske diplomater og højtstående embedsmænd. Op fra kufferten hev han miniature-kister, billeder af sig selv og flasker med gift. Nogen, sagde han, havde været ude på at slå ham ihjel med voodoo og gift.

Publiceret 06-01-2010

Den store politimand med de mange penge
I Cameroun i Vestafrika får de ind imellem besøg af en mand fra et kontor i Washington i USA. Han har billedligt talt guld i den ene lomme og en pistol i den anden.

Publiceret 06-01-2010

Fast arbejde som ni-årig
Titusinder af børn bliver købt og og solgt som en handelsvare i Cameroun. De ender i miner, kakaoplantager, som hushjælp eller bliver tvunget til at dyrke sex for penge. Nogle bliver solgt til USA og Europa. Men langt de fleste børnearbejdere arbejder bare for deres mor og far.

Publiceret 06-01-2010

Kujoner kommer ikke i himlen
26 sekunder. En voldtægt. 26 sekunder. Endnu en. Hver fjerde mand i Sydafrika indrømmer at have begået voldtægt. De er kujoner, siger landets præsident Jacob Zuma. Fra dansk side hjælper vi voldtægtsofrene. Men det er kun én side af en alsidig dansk bistand til Sydafrika.

Publiceret 06-01-2010

Landet med den dårlige verdensrekord
70 procent af befolkningen i det vestafrikanske land Burkina Faso kan hverken læse eller skrive. De fleste andre kan det ikke særligt overbevisende. Burkina Faso står dermed med verdensrekorden i at have flest analfabeter i forhold til indbyggertal.

Publiceret 06-01-2010

Ligestilling "Made in Morocco"
Marokkanske kvinder har formelt set de bedste rettigheder i den arabiske verden. Stærke kvindeorganisationers arbejde gennem årtier har resulteret i en meget omtalt "familielov", der ifølge fortalerne viser, at kvinders rettigheder og islamisk retstradition godt kan forenes. Men i praksis er der langt til ligestilling mange steder i det marokkanske samfund.

Publiceret 06-01-2010

Moderat korrupt og tørstigt
Der er ikke meget i Mali, der minder om Danmark. Folk taler fransk eller lokalsprog, det er ét af verdens fattigste lande, de fleste er muslimer, og de mangler vand.

Publiceret 06-01-2010

Til døden os skiller
Når et ægtepar har haft et alvorligt skænderi, kan der ske to ting: Enten går de fra hinanden, eller de tilgiver hinanden. Når et land prøver at slutte en borgerkrig, er mulighederne de samme. Elfenbenskystens modparter ser ud til at have valgt kærligheden. Måske.

Publiceret 06-01-2010

Vasker du dig fra fødderne og op - eller omvendt?
Den er alle vegne. Den udstrakte hånd, som kræver penge. Denne historie handler ikke om usle tiggere, men om mænd i jakkesæt. De vil have ekstra penge for at gøre noget, de allerede får deres løn for. Ind imellem stjæler de pengene. Andre gange truer de sig til dem. Elfenbenskysten er et af verdens mest korrupte lande.

Publiceret 06-01-2010

Vida genopstået
Hun var tynd som et siv, øjnene stod ud, kinderne bestod kun af ben. Vida var ti år og klar til at dø. Men så kom medicinen til hendes hospital i Accra, og i dag går Vida i skole og håber på en karriere som bankdirektør for Ghanas Nationalbank.

Publiceret 06-01-2010

Arbejdsmarked
Peul-folket har kvæg, bambara dyrker jorden, bozo er fiskere, tuareg-folket er nomader - du bliver, hvad du er.

Publiceret 16-02-2007

Bistandshjælp
I de seneste 50 år har verdens rigeste lande brugt ca. 1.000.000.000.000 dollar på forskellige former for udviklingshjælp til de fattige lande.

Publiceret 16-02-2007

Energi i stor stil
Der er intet så vigtigt som vand i et tørt, indelukket land som Mali. Vand til mennesker, dyr og planter - og vand til elektricitet. Malis byer får først og fremmest deres elektricitet fra vandkraft - foruden fra importeret diesel.

Publiceret 16-02-2007

Fortidens storhed
Både Mali og Niger, der i dag hører til blandt verdens allerfattigste lande, har tidligere nydt langt større velstand og haft betydeligt mere magt.

Publiceret 16-02-2007

Islam i Vestafrika
I både Mali og Niger er hovedparten af befolkningen muslimer. Oprindelsen til islams udbredelse i Vestafrika er de gamle handelsruter gennem Sahara.

Publiceret 16-02-2007

Mali på støtten
Som et af verdens allerfattigste lande er Mali dybt afhængig af hjælp udefra. Statens udgifter til de vigtigste regninger og de mest nødvendige investeringer er simpelthen meget større, end det beløb den kan hente hos borgere og virksomheder.

Publiceret 16-02-2007

Samfund og decentralisering
Det franske kolonistyre i Mali var et militærdiktatur med et stærkt centralt styre i Bamako og militære guvernører i regionerne. "Papa Commandant" var ham, der bestemte i enhver by.

Publiceret 16-02-2007

Det etniske kludetæppe
Fra Danmark er vi vant til, at befolkningen består af en meget stor etnisk majoritet, danskerne, og enkelte små minoriteter som f. eks. det tyske mindretal i Sønderjylland og forskellige indvandrergrupper. Den samme situation kender man i vore nabolande.

Publiceret 15-02-2007

Ghanas kvinder til tops
Hanna S. Tetteh er et eksempel på en ghanesisk kvinde, der er nået til tops i det mandsdominerede Afrika. Hun forsøger at bekæmpe korruption og har den overraskende holdning, at kvinder er fornuftigere end mænd.

Publiceret 08-10-2006

Christiansborg - centrum for dansk slavehandel
Normalt er det nærmest umuligt at komme ind på det danske fort Christiansborg, som danskerne byggede under kolonitiden i Ghana.

Publiceret 05-10-2006

Hjem efter 20 års forvisning
Sydafrikas apartheidregime tvangsflyttede i 1977 det lille Mfengu-stammefolk fra et frodigt landområde til et reservat for sorte. I dag har stammen fået jorden tilbage, men de unge vil ikke hjem. Det er sort ironi, at mfenguerne i dag har placeret deres håb om en bedre fremtid hos hvide farmere.

Publiceret 08-11-2005

Fangeø blev frihedssymbol
Robben Island uden for Cape Town blev af apartheidstyret brugt som flugtsikkert fængsel for politiske sorte fanger. I dag er øen blevet et symbol på modstanden mod racismen og ikke mindst på Sydafrikas frihedshelt, Nelson Mandela.

Publiceret 18-10-2005

Hvid farmer på sort kontinent
Flip Vivier og hans kone Marge tilhører den hvide stamme i Sydafrika - afrikaanerne. De var medlemmer af Nationalpartiet og støttede Apartheid-systemet. I dag prøver de at vænne sig til de nye tider.

Publiceret 14-10-2005

Negative konsekvenser af FN-intervention
Når FN sender fredsbevarende styrker til et konfliktområde, er formålet at skabe fred og sikkerhed for den civilbefolkning, som rammes af konflikten. Heldigvis lykkes det ofte for FNs udsendte at forbedre situationen, men desværre er det ikke altid, at FN-interventioner kun har positive konsekvenser.

Publiceret 11-07-2005

Styreform og konflikt
Et af de gennemgående kendetegn ved lande, der rammes af konflikt, er, at de ledes af udemokratiske regimer. Lande med autoritært og korrupt styre kastes langt oftere ud i borgerkrig end andre.

Publiceret 11-07-2005

Væbnede konflikter og deres årsager
Hvad er en væbnet konflikt? Er det en krig mellem to lande, borgerkrig, terror, oprør, statskup eller noget helt sjette? Og hvad er de væsentligste årsager til de mange væbnede konflikter, der finder sted i Afrika?

Publiceret 08-07-2005

Kolonitidens svære arv
I klasselokalet bag de grønne vindueslameller kæmper 56 unger med eftermiddagsheden og de franske verber. Eleverne skriver på tavler; læsebøgerne hænger i laser, man må dele to og to.

Publiceret 16-10-1998

Et smukt statussymbol
Ingen kan længere huske, hvordan det begyndte. Sådan har det bare altid været. I et af verdens fattigste lande, Burkina Faso, har et af de 60 forskellige folkeslag, gourounsierne, gennem generationer prioriteret og udviklet udsmykningen af deres spartanske lerhytter.

Publiceret 15-10-1998

Kampen om det sorte kontinent
I sidste halvdel af 1800-tallet indledte de europæiske magter et kapløb for at sikre sig afrikanske kolonier.

Publiceret 08-10-1998

Vi adlød - og døde som fluer
Antoine Ilboudo lægger fire falmede, franske tapperhedsmedaljer frem på bordet. De er belønningen for tre gange at være gået i krig for den fjerne kolonimagt Frankrig.

Publiceret 08-10-1998

Det korrupte Afrika

Ordet korruption dækker både mindre bestikkelse, underslæb, bedrageri, afpresning og nepotisme. I Elfenbenskysten har de det hele.
Læs temaartiklen fra Elfenbenskysten

Landet med den dårlige verdensrekord

70 procent af befolkningen i Burkina Faso kan hverken læse eller skrive. De fleste andre kan det ikke særligt overbevisende. Burkina Faso står dermed med verdensrekorden i at have flest analfabeter i forhold til indbyggertal.
Læs temaartiklen fra Burkina Faso

Fast arbejde som ni-årig

Titusinder af børn bliver købt og og solgt som en handelsvare i Cameroun. De ender i miner, kakaoplantager, som hushjælp eller bliver tvunget til at dyrke sex for penge.
Læs temaartiklen fra Cameroun

De blå nomader og terrorisme

Timbuktu er en tør, tilsandet by, hvis folk er fattige. Kombinationen har gjort Timbuktu til et meget farligt sted at besøge på det seneste.
Læs landeportræt fra Mali

Afrikas mørke hemmeligheder

Kakao og olie kaldes også for det brune og det sorte guld. Det er de største indtægtskilder for både Elfenbenskysten og Cameroun. Men det er ikke småbønderne, der tjener på kakaobønnerne.
Læs temaartiklen