Sitemap | Avanceret søgning |

Det sidste spark

VM Explorer er nået til vejs ende på en tankevækkende rejse

Af THOMAS MØLLER KRISTENSEN, CHR. THYE-PETERSEN og CASPER DALHOFF (foto)

Publiceret 07-06-2010

Cape Town, Sydafrika

Sidste dag i Sydafrika for exploratørerne Møller og Dalhoff, mens Thye slutter sig til fodboldlandsholdet og avisens nyankomne VM-reportere.

Kufferten er checket ind, og boardingpasset ligger i baglommen, da tankerne flyver tilbage til Mali.

Det eksakte navn på lokaliteten er forsvundet i tågerne, ved bare, at det var i Mali.


Retur til Danmark
Journalist Thomas Møller Kristensen og fotograf Casper Dalhoff klar til hjemrejse efter en oplevelsesrig tur ned gennem Afrika.
Foto: Casper Dalhoff

Langt, langt, langt ude på landet besøgte vi Broulaye, en 30-årig bonde, der havde fået hjælp til at tætne sit hønsehus og nu kunne ekspandere produktionen af både æg og høns til et efter forholdene imponerende niveau.

Bondens pludselig ikke så urealistiske drømme om udvikling i lokalsamfundet, rindende vand og elektricitet var en livsbekræftende historie, men bare én blandt mange på de forgangne seks ugers ekspedition.

At episoden så alligevel hænger fast skyldes en fyr, der daskede forbi med en Chelsea-rygsæk. Også herude, hvor selv det rene ingenting var langt væk, havde fodbolden altså greb i befolkningen, og adspurgt om forholdet til verdens bedste leg opstod en diskussion blandt mændene.

På en åben plads har de banket et par træpæle ned i hver ende, og én gang om ugen mødes de til en kamp mellem gifte mænd og ungkarle - styrkeforholdet fik vi aldrig afklaret, dertil var uenigheden for stor.

Også ligegyldigt, på sin vis er de alle vindere alligevel, for de har lært at bruge fodbolden som adspredelse, motion og løftestang for sammenhold i nærmiljøet.

Sådan var det hele vejen ned gennem Afrika, og i en tid med alvorlige fodboldhistorier om aftalt spil, doping, overlagt film og menneskehandel var det fantastisk at opleve en ægte kærlighed til selve spillet.

Vi har været til strandfodbold i Marokko, hvor landsholdets dårlige resultater havde udløst en regulær landesorg.

Til skolefodbold med en flok ekstatiske børn og stolte forældre, hvoraf én ville vide, om det virkelig passer, at man kan tjene store penge på at sparke til en læderkugle.

Til landskamp på storskærm i Elfenbenskysten, hvor FN bruger fodbolden til at skabe forsoning efter borgerkrigen.

Og sådan kunne vi blive ved, men der skal lige være plads til at nævne et andet blivende minde fra turen - den afgrundsdybe forskel mellem rig og fattig.

Den var med overalt på turen og blev understreget på turen ud mod lufthavnen i Cape Town, hvor vi først beundrede kæmpeyachten "Rising Sun" for så kort efter at passere en township med armoden strålende ud fra hvert blikskur og forhutlet barn.

Den ulighed kommer VM i Sydafrika ikke til at udligne, men med værtskabet håber afrikanerne at have taget et skridt i den rigtige retning.

Landefakta
Sydafrika
Vidste du, at hovedstaden i Sydafrika hedder Pretoria, at landets areal er på 1.219.090 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på 49 millioner?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Sydafrika