Sitemap | Avanceret søgning |

Sydafrikansk badminton på dansk

Den 76-årige danske pensionist Finn Stender træner kvindelige fængselsfanger i badminton.

Af CHR. THYE-PETERSEN, THOMAS MØLLER KRISTENSEN og CASPER DALHOFF (foto)

Publiceret 06-06-2010

Cape Town, Sydafrika

Vi møder Finn Stender. En kollega med erfaring fra Sydafrika har givet os et tip, og den var god nok. I Cape Town sidder en 76-årige dansker med betydelig erfaring inden for sydafrikansk badminton - og som i øvrigt træner de kvindelige fanger i Pollsmoor-fængslet i fjersportens ædle kunst.

En 76-årig dansk pensionist, der træner kvindelige sydafrikanske fanger i regionens største fængsel og som - i en sidebemærkning - har trykket Nelson Mandelas hånd og jaget to hjemmerøvere på flugt med en stol.


Ildsjælen Finn Stender
I Cape Town træner 76-årige Finn Stender de kvindelige fanger i Pollsmoor-fængslet i badminton.
Foto: Casper Dalhoff

Den historie måtte vi fortælle her i logbogen, og endda skaffede Finn Stender os et besøg i fængslet.

Finn Stender kom til Sydafrika for 40 år siden, og i dag bor han i et villakvarter i udkanten af Cape Town. Vi træffer ham en tidlig formiddag, før vi skal besøge fængslet, og her får vi historien.

Finn Stender har altid spillet badminton og har altid villet se verden. Således emigrerede han til Canada i 1957, hvor han nåede at blive den næstbedste badmintonspiller og mødte sin kommende sydafrikanske kone. De tog sammen til Danmark, men her kunne hans kone ikke falde til, og så blev det Sydafrika. Den beslutning har Finn Stender aldrig fortrudt, han kom ned som sælger for et lille lokalt elektronikfirma, han avancerede til salgschef, og til sidst blev han direktør og undervejs mangedobledes firmaets omsætning.

Samtidigt engagerede han sig igen i badminton, var spiller på højt niveau og fik flere tillidsposter i det sydafrikanske badmintonforbund. Han har været bestyrelsesmedlem i Sydafrikas Badmintonforbund, formand for spilleudvalget og holdleder for landsholdet i fem år. I dag har han en ærestitel som præsident for Western Capes badmintonforbund.

Da han ved en forelæsning på universitetet i Cape Town hørte om det sydafrikanske fængselssystem og fandt ud af, at der var badminton for vagterne, men ikke for fangerne, besluttede han sig for at gøre noget ved det.

Og sådan kom det for sig, at Finn Stender hver fredag tager ud og træner de kvindelige fanger i badminton i regionens største fængsel. Hvorfor?

>>Det hænger nok sammen med min sociale bevidsthed som dansker. Jeg har i mit liv fået selvtillid gennem min sport og ved at opnå mine mål. Den følelse vil jeg gerne bruge badminton til at give andre. Sådan at de kvindelige fanger kan føle, at de også er noget.<<

Vel egentlig det man kan kalde en ildsjæl.

Landefakta
Sydafrika
Vidste du, at hovedstaden i Sydafrika hedder Pretoria, at landets areal er på 1.219.090 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på 49 millioner?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Sydafrika