Sitemap | Avanceret søgning |

Vi ville bare kigge

Syndens hule viste sig at være noget ganske andet.

Af THOMAS MØLLER KRISTENSEN, CHR. THYE-PETERSEN og CASPER DALHOFF (foto)

Publiceret 05-06-2010

Route 62/Et sted mellem Ladismith og Barrydale, Sydafrika

Vi sværger, at vi ene og alene lod os styre af journalistisk nysgerrighed - og det passer altså.

Indrømmet, efter 10 dage på farten er der blevet kortere mellem de lumre bemærkninger, men igen - det var vores faglige stolthed, der bød os pludselig at hugge bremserne i på den øde Route 62 langt fra enhver mindelse om civiliserede tilstande.

Som et fatamorgana dukkede en hvid bygning op i vejkanten, og teksten på husmuren fungerede som en mental stopklods.


Ronnies Sex Shop
Den tiltrækkende lille bygning.
Foto: Casper Dalhoff

"Ronnies Sex Shop," stod der med store bogstaver, og især et af ordene fik os til at kigge forundrede på hinanden, på de totalt øde omgivelser og over på den bil, der var trukket ind til siden i modsatte kørebane. Ejerne, et nydeligt, ældre ægtepar, havde haft travlt med at fotografere, men slog nu blikket ned, og befippelsen ramte også vores lille ekspedition.

"Dér skal vi altså ikke ind. Den historie tænder jeg slet ikke på," erklærede kaptajn Thye.

At hans ansigtskulør kort efter matchede hans rødlige hårpragt skyldes ikke, at han igen måtte se sig underkendt, og overraskelsen var derfor iblandet en god portion lettelse, da internettets mest populære søgeord bare viste sig at være et middel til at lokke husarerne til.

Frem for en syndens hule åbenbarede sig en pub, en souvenirbutik og en lille restaurant, hvor Denise overrasket lod sig overbevise om, at vi aldrig havde hørt om dette verdensberømte sted.

Den ældre kvinde hedder Ladegaard til efternavn, fordi hendes svigerfar var dansk tilflytter, men hér er hun mest kendt for sin himmelske gulerodskage og levende fortællinger om stedets oprindelse.

Tilbage i 1989 købte Ronnie 240 hektar jord inklusiv bygningen, hvor landbrugsmedarbejderne tidligere havde sovet. Den nye ejer ville sælge grøntsager til forbipasserende og skrev derfor "Ronnies Shop" på muren, men under en fest så et par venner deres snit til at peppe firmaskiltet lidt op.

Ronnie, en bikertype af den fredsommelige slags med grå hestehale og ølvom, blev rasende, men lod sig til sidst overtale til at åbne en pub og servicere de mange bilister, der sjovt nok havde brug for lige at holde en pause ud for det hvide hus.

Resten er en sjov historie om tilfældige gæster og rejsende, der på bedste pilgrimsmaner er kommet hertil for at fylde væggene med hilsner, mere eller mindre lødige tegninger og alt fra t-shirts, visitkort, kasketter, kedeldragter, bh'er og trusser.

Vi beholder kuglepennen i lommen og tøjet på kroppen, for det var kun den faglige stolthed, der fik os til at stoppe.

Landefakta
Sydafrika
Vidste du, at hovedstaden i Sydafrika hedder Pretoria, at landets areal er på 1.219.090 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på 49 millioner?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Sydafrika