Sitemap | Avanceret søgning |

Om dyr

Sydafrikas fauna volder Explorer-holdet problemer.

Af CHR. THYE-PETERSEN, THOMAS MØLLER KRISTENSEN og CASPER DALHOFF (foto)

Publiceret 04-06-2010

Oudtshoorn, Sydafrika

Vi er begyndt at kalde ham ornitologen. Fotografen har i løbet af vores færd gennem Sydafrikas betagende natur vist en ikke ubetydelig interesse for landets fauna, desværre står hans viden ikke helt mål med hans interesse og observationsevne.


En strudsefarm
Strudsen kan løbe med en fart af mellem 70 og 80 kilometer i timen i op til tre minutter ad gangen, og kun geparden og en amerikansk antilopeart er hurtigere i dyreverden. Her står de dog ganske stille.
Foto: Casper Dalhoff

Flere gange vækker han os i bilen med et »Se! Se!«, mens han peger ivrigt, og når vi begærlige efter viden spørger, hvad han har fået øje på, er det, som om han falder ned igen og svarer:

»En fugl af en slags.«

Da han et sted mellem Knysna og Oudtshoorn endelig tager chancen og artsbestemmer, er det en foruroligende oplevelse:

»Se, der er sgu en struds!,« nærmest råber han. »Nej, nej, vent. det er en ko.«

Om ikke andet har fotografen da glæde af vores besøg på en strudsefarm uden for Oudtshoorn, så han kan få set én på tæt hold.

En struds er faktisk et farligt dyr, der hvert år slår flere mennesker ihjel i Afrika. Den er mere end to meter høj. På sine fødder har den kun to tæer, men den ene ligner mest - og er - en klo, som den bruger til at flænse maven på sine fjender, hvis den føler sig truet. Den kan løbe med en fart af mellem 70 og 80 kilometer i timen i op til tre minutter ad gangen, og kun geparden og en amerikansk antilopeart er hurtigere i dyreverden. Nogle strudsearter kan i tilgift være ganske aggressive, så det er ikke uden en vis respekt, at Explorer-holdet betragter den struds, som en af farmens ansatte fortæller os om.

Kun et hegn bestående af en enkelt planke i hoftehøjde adskiller os fra den velvoksne hanstruds, og netop som vores guide fortæller, at de kalder den "Jack the Ripper", begynder den at danse på sine to fødder. Hele Explorer-holdet springer forskræmt tilbage, da det store dyr rykker helt hen til hegnet, folder sine vinger ud og sætter sig ned. I denne fortrolige stund skal det indrømmes, at vi troede, at "Jack the Ripper" var på vej til at kravle under hegnet, men da vidste vi heller ikke, hvad vi ved nu: At en struds' hjerne kun vejer 40 gram, og at den aldrig ville kunne løse den opgave.

Det viser sig - og det er vel i virkeligheden ikke meget bedre - at Jack har kastet sin umiddelbare affektion på Exploratør Møller, og det den er i færd med, viser det sig, er en parringsdans: Den sætter sig med spredte vinger, mens den svinger sin lange hals fra side til side i et forfængeligt håb om gengældt kærlighed. Som dog udebliver.

Men imponerende ser det ud, og nogle af os kan da godt more os over ideen om, at Exploratør Møller vel ligner en struds lige så meget, som en struds ligner en ko.

Landefakta
Sydafrika
Vidste du, at hovedstaden i Sydafrika hedder Pretoria, at landets areal er på 1.219.090 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på 49 millioner?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Sydafrika