Sitemap | Avanceret søgning |

Om at turde

Et bungyjump på 216 meter. Hvem tør?

Af CHR. THYE-PETERSEN, THOMAS MØLLER KRISTENSEN og CASPER DALHOFF (foto)

Publiceret 03-06-2010

Bloukrans, Sydafrika


Spring ud
Exploratør Thomas Møller Kristensen turde.
Foto: Casper Dalhoff

»Skal du prøve,« spørger den unge sorte mand med et ulvesmil.

Med tanke på udsigten ned i kløften, hvor Bloukrans-floden flyder, svarer exploratør Thye, i overensstemmelse med sandheden, at han hellere vil løbe nøgen ned ad bjergsiden.

»Du skal se din frygt i øjnene,« insisterer manden.

»Ved du hvad, makker, det gør jeg, hver gang jeg indleder en diskussion derhjemme. Jeg er ikke i omegnen af at være i nærheden af at tænke på at overveje muligheden for en gang at prøve,« svarer ekspeditionsdeltageren - stadig i overensstemmelse med sandheden.

At fotografen er fuldstændig på bølgelængde kan afsløres i denne lukkede kreds, men for at bevare en rent akademisk mulighed for, at han besidder godt gammeldags mandsmod, nøjes han med at sige:

»Jeg er faktisk slet ikke interesseret i den slags.«

"Den slags" er et elastikspring, eller bungyjump, som det vel hedder, men ikke et hvilket som helst af slagsen. Platformen, hvorfra man springer, er spændt ud under verdens tredjehøjeste bro, Bloukrans, og selve springet på 216 meter er et af de højeste elastikspring i verden.

»Jeg gør det,« siger exploratør Møller pludselig, og vi ser på ham. Han begynder at blive febrilsk, betaler, afleverer sin pung, mobil, ur og lyner trøjen. Der er koldt ude under broen, har han fået at vide.

De resterende ekspeditionsdeltagere husker, hvordan exploratør Møller har fortalt, at hans kone, Mette, om hvem man kan sige meget godt, er af den opfattelse, at han er ved at nå panikalderen - en mand på jagt efter en fortabt ungdom i den ene adrenalinøvelse efter den anden.
Denne tager dog prisen.

Exploratør Møller går på en gitterbro, der giver efter for hvert skridt, ud midt under broen. Han spændes fast, men den sikkerhedsansvarlige er ikke tilfreds med elastikkens greb om anklerne, det skal gøres om, og nu ser vor mand noget anstrengt ud.

»Kig op i kameraet og smil,« er det sidste han får at vide, da han bæres ud på rampen. Hvis det ansigtsudtryk, som han kan præstere, er et smil, er Anders Fogh en løssluppen filur.

Så lader han sig falde.

Lidt senere ringer han, stadig adrenalinberuset, til sin kone, der ikke er videre imponeret:

»Nå, nåede du at tænke på de gode år med din kone og dine børn, da du var på vej ned?«

Vi kigger på hinanden og nikker: Det er i balanceringen af parforholdet, at man for alvor ser sin frygt i øjnene.  

Landefakta
Sydafrika
Vidste du, at hovedstaden i Sydafrika hedder Pretoria, at landets areal er på 1.219.090 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på 49 millioner?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Sydafrika