Sitemap | Avanceret søgning |

En røverhistorie

JP Explorer får en øl med en røver i Soweto, hvor man ikke må færdes alene.

Af CHR. THYE-PETERSEN, THOMAS MØLLER KRISTENSEN og CASPER DALHOFF (Foto)

Publiceret 29-05-2010

Soweto, Sydafrika


En øl med en gammel røver
Timothy Mojau, på 72 år, har siddet fægslet på Robben Island - fængselsøen ud for Cape Town.
Foto: Casper Dalhoff

Paraderne er faldet. Alarmberedskabet er det laveste hidtil, ja, man kan vel næsten sige, at ekspeditionsdeltagerne er afslappede med et glas øl i hånden. Selv Exploratør Thye er holdt op med at identificere potentielle røvere i hvert vejkryds.

Og så sidder der endda en lige over for ham.

En røver, sådan en rigtig én.

Én, der har afsonet for væbnet røveri og endte på Robben Island - fængselsøen ud for Cape Town, hvor også Sydafrikas landsfader Nelson Mandela sad.

Og af alle steder finder vi roen her. I Soweto. South Western Township, Sydafrikas største township med omkring 4 millioner sjæle, ingen ved præcis hvor mange, og et sted, hvor man advares mod at færdes alene.

Vi møder røveren på en "shebeen", en af mange små barer i Soweto, ordet kommer fra den irske betegnelse for et ulovligt værtshus, og i gamle dage var disse steder også ulovlige i Soweto, for den sorte befolkning måtte ikke drikke alkohol. Forbuddet er væk, navnet blev hængende. Stolene er af plastic og skåret mange steder, bordene vakler, og udskænkningen sker fra noget, der minder om en billetluge med jerngitter. Ved indgangen spiller en flok unge mænd med hårde blikke pool.

Timothy Mojau, det er røverens navn, er 72 år gammel, og han har et ansigt, der kan minde lidt om en vredet karklud. Men det har karakter, som de fem andre gamle mænds ansigter har omkring bordet. De er venner, og vi fornemmer, at de kommer ofte til stambordet.

»Hvorfor tror du,« svarer Timothy Mojau på spørgsmålet om, hvorfor han greb en pistol og begik et røveri. »Jeg manglende penge.«

Under fængselsopholdet engagerede han sig i de sortes frihedskamp, fortæller han, og endte som politisk fange på Robben Island. Han beskriver, hvordan han har hugget et kort over Afrika i en sten på fængselsøen. Han tegner præcis hvor, for Timothy Mojau er meget optaget af, at vi tror ham. Det gør vi, forsikrer vi.

Han har tre sønner og en datter, og da vi spørger ham til børnebørnene, begynder han at tælle på fingrene, men giver op med en bemærkning om, at: »Der er rimeligt gang i mine drenge.«

Hans tid som røver er længe forbi, nu har han to huse, siger han, men er lidt uklar omkring, hvor han har fået pengene fra.

»Men det passer, og I kan læse alt om mig i en biografi, jeg har liggende derhjemme. Den er så høj,« siger han og viser det med to fingre.

En røverhistorie, det er helt sikkert.

Landefakta
Sydafrika
Vidste du, at hovedstaden i Sydafrika hedder Pretoria, at landets areal er på 1.219.090 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på 49 millioner?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Sydafrika