Sitemap | Avanceret søgning |

»And you can make a note of that«

Som konservator leverer Rodney Kretzschmar livagtige trofæer til jægere over hele verden.

Af THOMAS MØLLER KRISTENSEN, CHR. THYE-PETERSEN og CASPER DALHOFF (foto)

Publiceret 01-06-2010

Muldersdrift, Sydafrika


Konservator Rodney Kretzschmar
Rodney Kretzschmar viser rundt på sit værksted.
Foto: Casper Dalhoff

Det vil ikke overraske, hvis Rodney Kretzschmar vælger at lade sig udstoppe efter sin død.

Som fjerde generation i en konservator-familie er den 62-årige sydafrikaner dedikeret til at skabe livagtige trofæer ud af døde dyr, men der er lige ét problem ved den ellers så passende måde at mindes hans levned: Man bliver nødt til at finde en løsning, hvor hans mund har mulighed for stadig at bevæge sig, for det er svært at forestille sig Rodney Kretzschmar tie stille selv på den anden side.

Under en rundvisning taler han i en time om garvemetoder, nærige skandinaver, hemmeligheden bag en god plasticform, sine millimeternøjagtige optegnelser og stopper kun for at trække luft, pege på sine gæster, se dem bestemt i øjnene og insistere:

»And you can make a note of that.«

Ordren skaber hver gang samme forfjamskede overraskelse hos exploratørerne, der parerer ordre og lader kuglepennen arbejde på blokken, men der er så sandelig også nok at notere.

Hvert år modtager Trans African Taxidermists skind og kranium fra omkring 5.000 nedlagte dyr, der skal hjem at pynte i jægernes dagligstuer. Ét rum er fyldt med hundredvis af kranier med gevirer på, et andet med skind af alle slags, mens kontorets opslagstavle fremviser en samling af glasøjne.

Klassikeren med bare at hænge hovedet op på væggen har fået konkurrence af kunstfærdige opstillinger af dyret i reel størrelse. I udstillingsrummet kravler adskillige leoparder derfor rundt på trægrene, to løver er gået til angreb på en vandbøffel, mens en seks meter høj giraf venter på at blive fragtet til sit nye hjem - en lejlighed i midten af New York, hvor den skal trone i midten af en vindeltrappe.

Kendt verden over for sit arbejde har Rodney Kretzschmar flere gange haft indbrud, og under en udstilling i Odense stak tyvene af med hans næsehorn i fiberglas.

Forsvundet er også noget af glæden ved arbejdet.

Miljøaktivister og "de satans antijægere" har ifølge Rodney Kretzschmar haft held til at bureaukratisere og forsure arbejdet, mens han trods de øgede indtægtsmuligheder også ærgrer sig over jagtens forvandling fra eventyr for de få til storindustri for de mange.

»Mange skyder bare dyret og tager videre uden at beundre det og måle det op. Jeg savner respekt for dyret og for udstopningen,« brummer Rodney Kretzschmar.

»And you can make a note of that.«

Landefakta
Sydafrika
Vidste du, at hovedstaden i Sydafrika hedder Pretoria, at landets areal er på 1.219.090 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på 49 millioner?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Sydafrika