Sitemap | Avanceret søgning |

Hvor langt kan en malariamyg egentlig flyve?

Der lurer mange farer i Sydafrika, men flest af de selvindbildte.

Af THOMAS MØLLER KRISTENSEN, CHR. THYE-PETERSEN og CASPER DALHOFF (foto)

Publiceret 30-05-2010

Tzaneen, Sydafrika


Hjulskifte på landevej

Foto: Casper Dalhoff

Der skulle ikke mere end en køretur på fire timer til at genoprette roen omkring ekspeditionens rollefordeling. Og skabe uro om så meget andet.
Kaptajn-skiftet på ekspeditionens sidste ben i Sydafrika var planlagt, men det medførte alligevel et beslutningsvakuum, der var med som passager på turen mod Tzaneen.

For hvem skal nu tale panikken ned, når der er langt til næste toilet eller næste kaffetår på motorvejen?

Hvem skal sidde klar med småmønter, når endnu et betalingsanlæg dukker op?

Og hvem skal vælge på holdets vegne, når vi står foran en hylde med slikposer fyldt med ubestemmelige klumper af noget ubestemmeligt.

Småting, kan en udenforstående indvende, javist, men helt centrale fikspunkter i forsøget på at holde ekspeditionen på vejen - hvilket vi for øvrigt måtte opgive undervejs nordpå.

En punktering tvang os ind til siden, og så trådte det nye ansigt i karakter.

Kaptajn Thye fløj ud, fik fikst vinket en forbipasserende assistancebil over til os - og begyndte at diskutere det forestående VM med Falckmand Edward.

Det var så overladt til os andre at hitte rundt i konisk spændeteknik og overveje den maksimale hastighed med et reservehjul, men trods alt beroligende at vide, at vi stadig havde en sand leder blandt os.

Trygheden blev endnu større, da vi med rullende dæk igen sad i bilen, og Thye - naturligvis fra sædet ved siden af føreren - opløftet af den succesfulde operation begyndte at berette om sin storslåede militærkarriere.

Bedrifterne inkluderede åbenbart ikke nærkontakt med dyr.

»Så I dét,« udbrød han pludselig.

»Det var et advarselsskilt mod flodheste, der passerer vejen. Det kan da ikke passe, vi er alt for højt oppe til, at en flodhest kan komme herop. I skal lige vide, at det er et af verdens farligste dyr. Man skal aldrig opholde sig mellem en flodhest og dets vandhul, for så er man færdig.«

Dette næsten-møde med den glubske mastodont havde vækket alle sanser, så vel fremme ved dagens hotel blev stedets manager som det første afkrævet en statusrapport om områdets bestand af flyvende dødstrusler.

»Bare rolig, herre. Vi er 50 km væk fra et område med malaria,« lød det beroligende svar.

Ja så, det er da meget godt, men ikke godt nok for en kritisk journalist, der under middagen indvilligede os andre i sine dybeste tanker:

»Hvor langt kan en malariamyg egentlig flyve? Ved den mon, at den er fløjet ind i malariafrit område? Og vender den i så fald om?«

Landefakta
Sydafrika
Vidste du, at hovedstaden i Sydafrika hedder Pretoria, at landets areal er på 1.219.090 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på 49 millioner?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Sydafrika