Sitemap | Avanceret søgning |

Om Holger Jensen

For 30 år siden flygtede Holger Jensen efter eget udsagn fra "Anker Jørgensen-regimet". Siden har han arrangeret safarier og fortalt røverhistorier.

Af CHR. THYE-PETERSEN, THOMAS MØLLER KRISTENSEN og CASPER DALHOFF (foto)

Publiceret 02-06-2010

Pretoria, Sydafrika


Holger Jensen
Holger Jensen, 56 år, har boet i Sydafrika i 30 år, men kommer oprindeligt fra Thy.
Foto: Casper Dalhoff

Der er ikke tv på værelserne i det guest house i Pretoria, hvorfra ekspeditionen er udgået nogle dage, så fotografen løber gennem værtens udvalg af kvalitetsfilm på DVD. Pludselig falder han over titlen "Frygtelig lykkelig" og udbryder ikke uden en vis stolthed: »Den har min søster lavet.«

Han pirker med fingeren på den lille tekst med credits, og ganske rigtig er der et påfaldende navnesammenfald mellem vor fotograf og produceren.

»Den har min søster lavet,« gentager han henvendt til vores vært og tilføjer høfligt: »Har du set den?«

»Ja,« svarer værten, »den er elendig.«

Mød Holger Jensen. Vores vært.

Thybo, 56 år gammel, ungkarl, stadig dansk statsborger (»jeg skal ikke behandles som en afrikaner i Danmark«), men bosiddende her i villakvarteret i Pretoria. Holger var tidligere herregårdsskytte, men kan i år fejre 30 års jubilæum som rejsearrangør i Jensens Safaris.

Som det fremgår af elefanten, flodhesten, giraffen og de mange gnuer, springbukke og bøfler, der hænger som trofæer på væggene i gæstehusets middagssalon, ernærer han sig blandt andet ved jagtselskaber, og hvis Brigitte Bardot har problemer med det, er det rimeligt at antage, at Holger Jensen er ligeglad.

Han er en bramfri, ligefrem mand af den slags, der får tingene til at lykkes, og han kender landet og dets mennesker.

Politisk er hans ståsted til højre. Han fortæller i hvert fald denne historie under middagen:

»Jeg begyndte med mellemrum at få det dårligt. Lægen fandt ud af, at det faldt sammen med den ugedag, jeg modtog Politiken Weekly, som jeg havde fået et gaveabonnement på. Jeg måtte afmelde den.«

Han kan i det hele taget fortælle historier denne Holger Jensen, der har arrangeret rejser for både det svenske og det saudiske kongehus.

Jagten for en saudisk prins og hans følge udfordrede dog selv Holgers høje stressniveau. Fire timers jagt ville koste prinsen 1,7 millioner kroner, og Holger Jensen havde arrangeret en eksklusiv jagt med det hele, charterfly og et 22 mands orkester. Dagens sidste skud før middagen skulle prinsessen stå for, men hun holdt geværet forkert, kikkertsigtet ramte hende i panden, blodet flød, kaos opstod, og de saudiske gæster kom i oprør. Desværre opfattede bandet det som et signal til at begynde at spille.

»Det var lidt malplaceret, må jeg indrømme. Jeg troede, at araberne ville skyde mig,« betror Holger os.

Landefakta
Sydafrika
Vidste du, at hovedstaden i Sydafrika hedder Pretoria, at landets areal er på 1.219.090 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på 49 millioner?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Sydafrika