Sitemap | Avanceret søgning |

Joseph blev vor redningsmand

Efter lang tids søgen stødte exploratørerne omsider ind i en sportsmand, der ikke spillede fodbold.

Af THOMAS MØLLER KRISTENSEN, JØRGEN ULLERUP og CASPER DALHOFF (foto)

Publiceret 26-05-2010

Yaounde, Cameroun


Motionscyklister
Joseph Nti har været ude at køre en 140 km lang træningstur. Han er inkarneret motionscyklist og har sammen med to venner været ude at trille med det camerounske landshold, der dog snuppede en lidt længere tur.
Foto: Casper Dalhoff

Løftet føltes så beskedent, da det henkastet blev givet i bilen. Vi befandt os stadig i Marokko, explorer-turen var kun knap en uge gammel, og vores samlede udsyn var stadig så årvågent, at vi ikke kunne undgå at lægge mærke til noget ganske interessant. Overalt blev der spillet fodbold - unge, gamle og dem midt i mellem mødtes på strande, i parker, på lossepladser og steder midt i mellem for at sparke til verdens sjoveste opfindelse.

Det mest opsigtsvækkende var imidlertid, at vi aldrig så nogen i gang med andre former for sport.

Der var ingen ridning, ingen volleyball, ingen petanque, så for adspredelsens skyld svor vi at ville stoppe og interviewe den første sportsmand, der afveg fra normen ved at dyrke andet end fodbold.

På papiret en overkommelig opgave, da vi trods alt havde 6 uger til at besøge 7 nationer med 170 mio. indbyggere, og i Elfenbenskysten var vi meget tæt på. Flokken af judokæmpende børn var imidlertid så koncentrerede om deres spark og slag, at ethvert forsøg på kontakt var dømt til at ende med en hospitalsindlæggelse.

Kilometerne passerede, landene forsvandt bag os, og stadig var det bare fodbold, fodbold og fodbold. Lige indtil i dag.  Frem fra ingenting - eller rettere fra en træningstur på 140 km - dukker Joseph Nti op i vejkanten. Han er inkarneret motionscyklist og har sammen med to venner været ude at trille med det camerounske landshold, der dog snuppede en lidt længere tur.

»Tega Martinien var med. Den første camerouner til at vinde Cameroun Rundt, vores store etapeløb.«

Vores manglende kendskab til den lokale cykellegende bremser ikke Joseph, der banker let på sin Merida-racer.

»Den har jeg faktisk engang købt af en af rytterne i Cameroun Rundt. Han var jugoslav eller sådan noget og gad ikke have cyklen med hjem.«

De mange hullede og stenede veje gør store dele af træningsturene til en afrikansk udgave af brostensdramaet Paris-Roubaix, men hverken de mange bump, de aggressive bilister eller hans mere end flænsede dæk kan holde Joseph fra at træde i pedalerne.

»Det er fantastisk at cykle. Man får set en masse af naturen og får brugt en masse energi. Cykling er for rigtige mænd, fodbold er for tøsedrenge, der har brug for en masse pauser undervejs i kampene.«

Landefakta
Cameroun
Vidste du, at Camerouns hovedstad hedder Yaoundé, og at deres Præsident, Paul Biya, har siddet på posten siden 1982?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Cameroun