Sitemap | Avanceret søgning |

Genbrug og muskelmænd

Camerouns økonomiske hovedstad, Douala, er renere end mange andre storbyer i det vestlige Afrika. Men det er svært at fotografere.

Af THOMAS MØLLER KRISTENSEN, JØRGEN ULLERUP og CASPER DALHOFF (foto)

Publiceret 25-05-2010

Douala, Cameroun


Pierre Edmond
40-årige Pierre Edmond har siddet de sidste 17 år under en parasol og skåret i bildæk.
Foto: Casper Dalhoff

Egentlig er vi ude for at lave en reportage om genbrug i Cameroun, da vi igen bliver ofre for fattigdommens fremstrakte hånd.

Når folk her ser vores blege hudfarve og fotograf Dalhoffs lange linse, er det, som om de hører Jingle Bells spille. Vi lugter med andre ord af penge.

Uanset om det er politibetjente, fiskere eller folk, der dag efter dag overlever på at lave reservedele og pakninger til biler af gamle bildæk, vil de gerne have betaling.

Også dem, vi ikke taler med. Da vi f.eks. sidder i en samtale med en af dækkunstnerne, 40-årige Pierre Edmond, der i de sidste 17 år har siddet her under en parasol og skåret i bildæk, begynder en kæmpe at fægte med sine enorme arme under voldsomme råb.

Heldigvis bliver vi reddet af vores chauffør Patrice. Med sine kun ca. 160 centimeter og 60 kilo er han myggevægt i forhold til angriberen, men det skræmmer ham ikke.

»Skrid med dig,« råber han og sætter kurs direkte mod kolossen.

»Hvis du ikke pakker sammen, sender jeg dig på hospitalet.«

Metoden virker. Kæmpen søger en værdig retræte og reddes af endnu en perle til den lange kæde af afrikanske pudsigheder. På vejen kører tre biler sammen med et brag og klirren af glas.

Al interesse samles om scenen, der dog hurtigt løses. To af bilerne er skadede, men da chaufførerne kommer ud for at besigtige bulerne, enes de om, at det nok vil være svært at finde fem fejl på et før- og efterbillede.

Patrice finder sin heroiske optræden helt naturlig. Han har gået til judo, og han er ved at blive en smule træt af, at alle kræver penge. Men var han ikke bange?

»Fordi man er stor, er man ikke nødvendigvis stærk. Og får man problemer med en stor, skal man bare ramme ham i skridtet,« anbefaler Patrice.

På vej hjem gennem byen, der tilsyneladende har et velfungerende skraldevæsen, kommer vi forbi symbolet for Douala, en kæmpe statue i en rundkørsel. Den er lavet udelukkende af genbrugsmaterialer og bliver kaldt Camerouns frihedsgudinde.

Kunstneren Joseph Francis Sumegne er blevet internationalt kendt på at lave skulpturer af skrotmetal og kasserede bildæk. Til lidt andre priser end producenterne af bremseklodser og pakninger langs vejsiden.

Landefakta
Cameroun
Vidste du, at Camerouns hovedstad hedder Yaoundé, og at deres Præsident, Paul Biya, har siddet på posten siden 1982?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Cameroun