Sitemap | Avanceret søgning |

På telttur i junglen

Kan opskriften på en uforglemmelig aften i den camerounske regnskov virkeligt være fire storsvedende mænd i et tomandstelt?

Af THOMAS MØLLER KRISTENSEN, JØRGEN ULLERUP og CASPER DALHOFF (foto)

Publiceret 24-05-2010

Mindourou, Cameroun


På besøg hos Pygmæerne
Exploratørerne laver mad over bål, inden natten tilbringes i et af de blå tomands telte i baggrunden.
Foto: Casper Dalhoff

Visse ting har bedst af at blive glemt hurtigst muligt, men er umulige at slette fra harddisken.

Et tomandstelt langt inde i den camerounske regnskov garanterer en sådan uforglemmelig oplevelse, da det langsomt, ulideligt og sikkert forvandles til en indendørspøl for fire storsvedende og halvnøgne, hvide hvaler.  

Nu gik det ellers lige så godt. Koncernens allerøverste chef er kommet på besøg for at inspicere JP's afrikanske exploratører, og han indvilliger i at deltage i en ekspedition ud til pygmæerne.

Afrikas laveste folkeslag bor naturligvis i små hytter med korte brikse, så vi slår vores medbragte telt op, da tusmørket begynder at falde. Det vil sige, vi forsøger at slå teltet op med samme sikkerhed, som man samler et Ikea-møbel.

For pygmæerne er det totalteater af høj klasse. En af teltets stivere er så lang, at den først rammer en pygmæ i brystet og siden er ved at knockoute en af de skrøbelige bambushytter. Alle griner, og latteren vil ingen ende tage, da anden akt byder på fald over bardunsnore og bøjede pløkker.

Tomandsteltet er stort nok til at huse en stor del af pygmæstammen, men det er værre at få plads til fire velvoksne europæere.

Én efter én kravler vi ind og ligger stille. Helt stille. Enhver bevægelse indebærer en risiko for nærkontakt med naboens svedige og beskidte hud.

Katastrofen viser sig at være uundgåelig. Under rejsningen af teltet har vi overset det fornemste råd til campister i håndbogen for exploratører: at underlaget skal være plant. Vi mærker hurtigt, at kraftige rødder, skarpe sten og fordybninger går i gang med at forme vores kroppe i hidtil ukendte faconer.

I den fugtige varme gør den økologiske torturmassage det umuligt at ligge i samme stilling særligt længe, og i tropenatten forvandles teltet til en trykkoger af panik og berøringsangst.

Til sidst giver vi fortabt over for smerterne, lader os falde mod afgrunden og forsøger ganske forsigtigt at rokke på kroppen.

De videre hændelser er streget af den hårde, camerounske censur. Afsløres kan det dog, at den nat er junglens vilde dyr ikke alene om at flænse stilheden med høje hyl og forskrækkede skrig.

Landefakta
Cameroun
Vidste du, at Camerouns hovedstad hedder Yaoundé, og at deres Præsident, Paul Biya, har siddet på posten siden 1982?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Cameroun