Sitemap | Avanceret søgning |

Prinse- og prinsesseforvirring

»Ja, og så drak jeg lige en ananasjuice med prins Nsangou, før jeg ringede til dronning Awa.« Der er store muligheder for namedropping i Bamoun-folkets hovedstad.

Af THOMAS MØLLER KRISTENSEN, JØRGEN ULLERUP og CASPER DALHOFF (foto)

Publiceret 22-05-2010

Foumban, Cameroun


Prins og prinsesser
Der er et rend af prinser og prinsesser i Foumban.
Foto: Casper Dalhoff

Vi sidder på bambussnackbaren Restaurant les Delices i Foumban for enden af vejen i Cameroun og nyder en øl med vores ven Nsangou, da han fortæller, at han faktisk er en prins.

Ikke at han ligner en frø, men vi havde alligevel ikke regnet med, at den simple mand i funktionærhabitten med udsigt til en enorm tandlægeregning faktisk var en halvbror til selve kongen af miniputkongeriget, sultan Mbombo.

Så bæres suppen med henholdsvis kylling og fisk akkompagneret af majscouscous ind på bordet. Servitricen er 20-årige Francoise, der ville være en seriøs kandidat til titlen som lokal skønhedsdronning, hvis hun øvede sig lidt på at smile.

»Er du så en prinsesse?,« spørger vi lidt i spøg og får straks et bekræftende svar uden skyggen af et smil.

Ingen overraskelse derfor, at regningen præsenteres af endnu en prinsesse, Mouncharu, der efter eget udsagn ikke er Francoises storesøster, men hendes mor.

Også halvdelen af byen antikvitetshandlere viser sig at være prinser, og flertallet af kvinder ligner i det mindste prinsesser i deres farverige gevandter.

Der er med andre ord et rend af prinser og prinsesser i Foumban og stor forvirring om, hvordan familien faktisk hænger sammen. Skal man tro præsentationerne, har byen været scene for en del indavl gennem tiderne. De fleste kalder sig for søskende eller fætterkusiner eller begge dele.

Prins Nsangou siger skiftevis, at han er halvbror og fætter til kongen. Han vurderer, at kongefamilien består af ca. 2.000 prinser, men det giver ikke nødvendigvis særligt mange privilegier bortset fra, selvfølgelig, mulighed for at fedte sig til en plads tæt på kongen.

Oplysningen om, at Danmark har en dronning og ikke en konge, gør dybt indtryk på sultan Mbombos undersåtter. Den slags er udelukket i kongeriget på grund af et uheldigt eksempel for næsten 600 år siden. Fra 1418 til 1461 blev den regerende dronning Ngouopou berygtet for så mange seksuelle sidespring, at kvinder for evig tid blev frataget retten til tronen.

Landefakta
Cameroun
Vidste du, at Camerouns hovedstad hedder Yaoundé, og at deres Præsident, Paul Biya, har siddet på posten siden 1982?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Cameroun