Sitemap | Avanceret søgning |

Maskespil om falske masker

Exploratørerne bliver forvekslet med fæle forretningsmænd.

Af THOMAS MØLLER KRISTENSEN, JØRGEN ULLERUP og CASPER DALHOFF (foto)

Publiceret 21-05-2010

Foumban, Cameroun


Træmasker
Amadou Nshare er 65 år og en af områdets mange prinser, men har altid ernæret sig ved at lave skulpturer.
Foto: Casper Dalhoff

»I er garanteret forretningsmænd, der er ude på at stjæle vores hemmelighed.«

Undervejs på turen gennem Afrika har vi oplevet en del og er blevet beskyldt for lige så meget, men den her er alligevel ny. Et hurtigt kig på exploratørernes brugte ansigter, svedige kroppe og beskidte klæder bør give helt andre associationer end smarte entreprenører på jagt efter nye produkter, så den kontante melding er vel nærmest et kompliment. Ikke desto mindre efterlader afvisningen os i lidt af en krise.

I det vestlige Cameroun er vi på jagt efter producenter af de afrikanske masker, der i tusindvis bliver solgt til turister og ender på europæiske vægge. Rygtet siger, at stort set ingen af dem er bare i nærheden af at være gamle eller originale, men den slags spørgsmål vil en af bagmændene altså ikke svare på.

»Jeg kender jeres slags. I får ikke lov at komme ind, for så laver I bare jeres egen produktion hjemme i Frankrig. For nylig kom en fransk konsul forbi og tilbød mig et visum mod at få lov at kigge, men ham afviste jeg også.«

Uden yderligere varsel forsvinder manden i Foumbans gader, og vi må lede videre et andet sted i byen. Forvandlingen fra nyudskårne til tilsyneladende antikvariske træmasker sker efter sigende ved at grave dem ned, så de bliver jordslåede og medtagede i en fart.

Ideen har dog vist sig at have en bagside. I et forsøg på at beskytte nationens kulturarv har de camerounske myndigheder forbudt eksport af de ældste masker - både de ægte og falske, så snyderne smugler dem nu ud på skibe.

Livet som handlende i souvenirs er generelt ikke let i Foumban. Turismen er skrumpet kraftigt ind de seneste år i byen, hvor Bamoun-folkets kongepalads ellers altid har været et trækplaster.

Amadou Nshare er en af områdets mange prinser, men har altid ernæret sig ved at lave skulpturer.

Med sine 65 år er han ældre end de fleste af sine varer, som han har stående overalt i sit hjem.  I kolonitiden blev maskerne kun produceret i et fåtal ude i stammerne, hvor de blev brugt til at danse sygdomme, dårlige tider eller selveste Djævlen væk.

I dag er de primært hængt op som pynt, men trods det fine blod i årerne har også Amadou Nshare svært ved at lave en kongeforretning ud af sit håndværk.

Landefakta
Cameroun
Vidste du, at Camerouns hovedstad hedder Yaoundé, og at deres Præsident, Paul Biya, har siddet på posten siden 1982?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Cameroun