Sitemap | Avanceret søgning |

Afrikansk gedemarked

Der er gang i gaden i Abidjan. Blandt andet på gedemarkedet, hvor prisen går op i takt med antallet af horn.

Af THOMAS MØLLER KRISTENSEN, JØRGEN ULLERUP og CASPER DALHOFF (foto)

Publiceret 19-05-2010

Abidjan, Elfenbenskysten


Geder på marked
Dyrene står og guffer græs eller korn i sig, mens de venter på at blive solgt.
Foto: Casper Dalhoff

Betjenten henter nogle unge passagerer ud fra bybussen i Abidjan. De er blevet knaldet for ikke at have købt billet, og nu falder hammeren.

Hvis de ikke på stedet punger ud med 3.000 CFA-francs, ca. 30 kr., ryger de tre dage i spjældet. Flere af snyderne forsøger at argumentere for en hurtig løsladelse, men der er ingen kære mor.

»Så kan de lære det. Der skal være et minimum af disciplin for at få et samfund til at fungere,« fortæller en betjent og stuver snyderne sammen i et salatfad med trådgitter. Han er så stor, at ingen af de unge for alvor tør protestere.

Afrikanske storbyer kan virke mere hektiske end overbefolkede termitboer. Færdselsregler er ofte et beduintelt i Sahara, bilister i mere eller mindre udrangerede biler maser frem, fuldstændig som det passer dem.

På motorvejen har en gruppe arbejdsivrige mænd fundet beskæftigelse ved at oprette en alternativ og ikke godkendt afkørsel ved en bro, hvor der ingen afkørsel var. Der er kø for at komme af her, selv om biler sidder fast i det løse sand. De autonome entreprenører tjener deres løn ved at skubbe bilerne fri.

Markedspladser og offentlige busser fyldes til bristepunktet, og på få meter kan scenen skifte dramatisk fra boder med bryllupskjoler til boder med grillede fisk.

Faktisk er der mest ro og disciplin nede på det brægende gedemarked. Her står dyrene i lige rækker og guffer græs eller korn i sig, mens de venter på at blive solgt.

Vi tager flere gange fejl af får og geder, der ligner hinanden langt mere, end vi har lært i skolen. Fårene er således slet ikke så runde som dem, man tæller om natten.

Lettere bliver det ikke af, at en af gederne har fire horn. Den koster 3.000 kr. eller ca. ti gange mere end de andre geder, der kun har to horn.

»Denne ged vil blive købt af præsidenten eller en minister eller en anden højtstående person. Den vil blive brugt som offerdyr, fordi den med sine fire horn har ganske særlige evner,« fortæller ejeren og sætter trumf på med nyheden om, at han engang ejede en ged med seks horn.

Vi tør slet ikke tænke på, hvilke evner denne ged havde. Eller om den blev barberet før ofringen.

Landefakta
Elfenbenskysten
Vidste du, at Elfenbenskysten også hedder Cote d'Ivoire, og at det officielle sprog er fransk, men der findes 60 oprindelige dialekter i landet.
Landeportræt
Hvis du vil vide mere