Sitemap | Avanceret søgning |

En slange i vaskeriet

I Abidjan vasker man tøj i floden. Og tørrer det i græsset.

Af THOMAS MØLLER KRISTENSEN, JØRGEN ULLERUP og CASPER DALHOFF (foto)

Publiceret 18-05-2010

Abidjan, Elfenbenskysten


Tøjvask i floden
Hver vasker har sin egen plads, som han vil slås for med livet.
Foto: Casper Dalhoff

Det er lige til at bære, når unge drenge langs landevejen holder levende eller døde rotter eller fede slanger frem i halen for at sælge dem til højeste bud. For normalt sidder man i sikkerhed i en bil og kan rulle vinduet op.

Den luksus er ikke forundt de flere hundreder mænd og kvinder, der hver dag vasker tøj i udløbet af en lille flod, der løber ud i en lagune i Elfenbenskystens økonomiske hovedstad, Abidjan.

Tidligt hver morgen samler de vasketøj ind i deres eget kvarter og vandrer med en bylt på hovedet ned til det såkaldte Banco-vaskeri.

Her indleder de et vaskeprogram på koldt vand, som varer flere timer. Tøjet sæbes ind i blokke af sæbe lavet på palmeolie, før det bankes rent på betonfliser, der fungerer som vaskebrætter.

Den 34-årige Alexis har fået tjansen som skatteopkræver for kommunen. En tøjvasker skal hver dag betale 100 vestafrikanske CFA-franc, hvilket svarer til en dansk krone til Abidjan kommune for at benytte stedet.

Når tøjet er vasket så rent, som det kan blive i det grumsede vand, lægges det til tørre i græsset, på skråninger, på tørrestaver og også på autoværnet ved den nærliggende motorvej.

Hver vasker har sin egen plads, som han vil slås for med livet. Når tøjet så er tørt sidst på eftermiddagen, lægges det hele sammen og placeres i en bylt på hovedet, før det bringes tilbage til ejerne. En typisk dagløn er på mellem 25 og 50 kr. om dagen.

Hvis vaskerne altså når så langt. For der er slanger i floden, og det hænder, at vaskerne pludseligt træder på en op til halvanden meter lang krabat.

»Man kan godt blive lidt forskrækket, men de er som regel ikke farlige. Pytonslangerne kommer ikke herned, vi får besøg af sorte slanger, som ikke er giftige,« fortæller vaskeren Mamadou.

»Hvis vi fanger en slange, slår vi den ihjel og griller den om aftenen. Slanger smager godt, lidt ligesom fjerkræ. Eller måske snarere som en blanding af en kylling og en grillet rotte.«

Landefakta
Elfenbenskysten
Vidste du, at Elfenbenskysten også hedder Cote d'Ivoire, og at det officielle sprog er fransk, men der findes 60 oprindelige dialekter i landet.
Landeportræt
Hvis du vil vide mere