Sitemap | Avanceret søgning |

Afrikas vilde dyr på skrump

I Abidjan spiser indbyggerne katte, mens dyrene i Zoo overlever på nødrationer.

Af THOMAS MØLLER KRISTENSEN, JØRGEN ULLERUP og CASPER DALHOFF (foto)

Publiceret 17-05-2010

Abidjan, Elfenbenskysten


Aber i Abidjan Zoo
I Zoo i Abidjan står halvdelen af aberne udenfor buret for at tale med de venner, som det endnu ikke er lykkedes at flygte.
Foto: Casper Dalhoff

Der er mange tegn på, at noget er galt i Zoo i Abidjan.

Det første er den sovende mand på gulvet i cafeteriaet. Da vi langt om længe får rusket liv i ham, kan han ikke finde nøglen til køleskabet.

Det næste er abeburet. Her står halvdelen af aberne udenfor for at tale med de venner, som det endnu ikke er lykkedes at flygte.

Chimpanserne er stadig bag tremmer. De slår flikflak og strækker bagefter armene ud i håb om at få lidt mad. For i Abidjan Zoo ser både køkkenet og rengøringstjenesten ud til at være strejkeramt.

Vi har ingen beviser på, at dyrene af mangel på foder har ædt hinanden, men der er foruroligende få dyr i burene. Og de har det rigtigt skidt. Stanken er ulidelig, og dyrene har intet at lave.

Tag bare den stolte løvinde, der med et eftertænksomt blik ser på det bildæk, der hænger ned fra loftet. Hun er havnet i et abebur på få kvadratmeter.

Endnu værre. Løven er fyldt med blodige sår både på snuden og på ørerne. Da vi spørger en af vagterne om hvorfor, får vi en sang fra de varme lande om, at løven har slået sig på buret. Sandheden er måske, at løven i frustration over sin situation er begyndt at skade sig selv.

En snes krokodiller er derimod gået i koma i en vandgrav. Måske har de forædt sig, for det plumrede vand er fyldt med døde høns. De stolte, vilde dyr har ikke orket at presse mere færdiglavet fastfood ned gennem halsen.

Skandalerne fortsætter hos en ensom flodhest, der forsøger at holde vejret længst muligt under vandet for ikke at blive mindet om sin skæbne. Fuglene i det sammenstyrtede bur er derimod for længst over alle bjergtoppe.

Kun et par skildpadder og en familie af hvide grise a la danske økosvin ser ud til at nyde tilværelsen. Til sidst får selv vores hårdkogte fotograf Dalhoff tårer i øjnene, så vi sætter en ny kurs.

Til en katterestaurant. Vi har hørt, at indbyggerne i Abidjan spiser katte, og det vil vi gerne smage. Langt ude i et slumkvarter i Yopougaon møder vi Leon, der ofte spiser kat. Desværre har der ikke været friske leverancer i dag, så der er ingen mis på grillen.

»Det smager lidt af kylling, og så er det billigt. 25 kr. for en hel kat. Normal opdrætter vi katte, men i mangel på bedre kom vi en dag til at stjæle naboens kat og spise den. Bagefter måtte vi sige undskyld,« fortæller Leon, der dog også har personlige grænser.

»Jeg spiser aldrig slanger og heller ikke hunde. For en hund er som et menneske. Den ved, hvem dens herre er.«

Landefakta
Elfenbenskysten
Vidste du, at Elfenbenskysten også hedder Cote d'Ivoire, og at det officielle sprog er fransk, men der findes 60 oprindelige dialekter i landet.
Landeportræt
Hvis du vil vide mere