Sitemap | Avanceret søgning |

Jagten på numsedansen

Vi har set dem på tv. Enorme balder, der går i selvsving i en eksotisk afrikansk dans.

Af THOMAS MØLLER KRISTENSEN, JØRGEN ULLERUP og CASPER DALHOFF (foto)

Publiceret 16-05-2010

Abidjan, Elfenbenskysten


Trommedans
Seks unge dansere bevæbnet med hver sin tromme opfører en afrikansk dans.
Foto: Casper Dalhoff

Det kunne umiddelbart lyde som klam mandehørm, men det er i virkeligheden afrikansk kultur.

I flere omgange er Elfenbenskysten blevet ramt af dansediller, der gør kvinder med store bagdele til dronninger på dansegulvet.

Først var det numsedansen Mapuka, der opstod i en landsby udenfor Abidjan. Så holdt balderne pause under dillen "Fugleinfluenzadansen", før de igen sidste år begyndte at svinge til musikhittet "Bobaraba".

Det betyder på lokalsproget djoula en stor bagdel, og det er ikke en overdrivelse. Kvinder, der danser Bobaraba, skubber balderne bagud, så man kunne servere te på dem og lade dem vibrere hurtigere end en rystepudser. 

Mens nogle kvinder tidligere skammede sig over deres store bagdele, sker der nu det modsatte. Mange køber på markedet mirakelmidler med ukendte bivirkninger, som de sprøjter i balderne for at forstørre dem.

Det viser sig at være sværere end som så at finde de store numsedansere. Først opsøger vi danseskolen Village Ki-yi Mbock. Det betyder »Den ultimative viden om universet« og viser sig i virkeligheden at være en kunstskole for unge, fattige talenter.

»Nej, vi danser ikke Mapuka her. Dansen hører hjemme i en speciel landsby udenfor Abidjan. Vi designer vores egne danse,« fortæller kunstneren Werewere-Liking, der oprettede skolen for 24 år siden.

For et mindre honorar tilbyder hun at lade seks unge dansere bevæbnet med hver sin tromme opføre en afrikansk dans for os.

Desværre er det ikke nok, så vi spørger videre. På en restaurant begynder servitricerne at fnise næsten hysterisk, når vi nævner numsedansen. En gammel ivoriansk ven udpeger derimod gaden Rue Princesse som et ret sikkert sted at opleve dillen.

Rue Princesse ligger i den anden ende af byen i Yopougon-kvarteret og viser sig at være en lang stribe af larmende luderbarer.

»Vi kan danse hvad som helst,« siger en ung kvinde og lader bagdelen rulle.

Hun er selvfølgelig alt for slank. Det er alle de andre også, selv om indehaveren forsikrer, at de vil vise os et potpourri af eksotiske danse, så længe vi spenderer drinks på dem. 

Vi slår op i håndbogen for exploratører, opdager advarslerne mod numsedans og lange gader med neonlys og beslutter at opgive jagten.

Landefakta
Elfenbenskysten
Vidste du, at Elfenbenskysten også hedder Cote d'Ivoire, og at det officielle sprog er fransk, men der findes 60 oprindelige dialekter i landet.
Landeportræt
Hvis du vil vide mere