Sitemap | Avanceret søgning |

Sushi på slavernes kyst

Har danske slavehandlere haft en finger med i spillet i Michelle Obamas skæbne? I hvert fald har Danmark efterladt sig adskillige spor på Guldkysten i Ghana.

Af THOMAS MØLLER KRISTENSEN, JØRGEN ULLERUP og CASPER DALHOFF (foto)

Publiceret 14-05-2010

Accra, Ghana


Muskelmænd
En gruppe ghanesiske mænd på stranden foran Fort Christiansborg.
Foto: Casper Dalhoff

Tjeneren bærer et kæmpe fad med frisk sushi ind til bordet på Monsoon i Accra.

I et land, hvor hygiejne og madkvalitet ikke synes at være en national prioritet, virker restauranten, der også har en velassorteret whiskybar og alt fra krokodille til vortesvin på menukortet, som lidt af et mirakel.

Vi fejrer afskeden med Ghana, det fjerde land på ekspeditionen. Næste stop på rejsen er Elfenbenskysten, men der er lang vej, så vi stikker ud af byen ved solopgang.

Forbi fortet Christiansborg, hovedsædet for Danmarks tilstedeværelse som kolonimagt og slavehandler på Ghanas Guldkyst.

Slottet bruges stadig som regeringsbygning, selv om der er bygget et funklende nyt regeringspalads i Accra. Det står tomt, fordi den nuværende regering under præsident John Mills ikke vil bruge det. Den tidligere regering beskyldes for at have finansieret paladset ved korruption og misbrug af donorpenge fra udlandet.

Ghana er dog et af Afrikas mest demokratiske lande og holdes frem som et eksempel for andre. Derfor var det ingen stor overraskelse, at USA's præsident Barack Obama valgte at komme til Ghana på sin første rejse til Afrika i juli 2009.

Alt står stadig, som var besøget i går. »Akwaaba« - Velkommen - lyder det på talrige enorme plakater ind til byen Cape Coast, hvor USA's førstedame Michelle er mindst lige så populær som sin mand. Mens Barack Obama's far var kenyaner, kan Michelle Obamas aner spores tilbage til slavehandelen fra det daværende Guldkysten.

Danmark var særdeles aktiv i denne handel for at sikre slaver til sine vestindiske besiddelser og grundlagde udover Christiansborg også Fort Frederiksborg.

Slavefortet i Cape Coast blev bygget af svenskerne som Carolusborg i 1652, men blev erobret af Danmark i 1658 for en kort bemærkning, inden det blev tabt til hollænderne.

»Det var en fantastisk dag. Præsidentparret ankom i helikopter til vores fodboldstadion og kørte så herned i en lang kortege af sorte, amerikanske biler,« fortæller tjeneren Ahmed Hassan, hvis strandrestaurant lige ned til det brusende Atlanterhav dog blev lukket af sikkerhedsgrunde under besøget.

Nede på stranden tiltrækkes en gruppe muskuløse mænd af vores tilstedeværelse. De ser ikke ud til at bære nag, så i stedet for at kaste os ud i lange undskyldninger på vores forfædres vegne råder vi bod på fortiden med et par mønter til sodavand.

Landefakta
Ghana
Vidste du, at hovedstaden i Ghana hedder Accra, at landet er ca. fem gange større end Danmark, og at en af verdens største kunstige søer ligger i Ghana?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Ghana