Sitemap | Avanceret søgning |

Målorgie på afrikansk

Det lykkedes engang en klub i Ghana at score 30 mål i en enkelt halvleg. Exploratørerne har besøgt klubben.

Af THOMAS MØLLER KRISTENSEN, JØRGEN ULLERUP og CASPER DALHOFF (foto)

Publiceret 13-05-2010

Accra, Ghana


Entusiastiske fans
Selv om kun et par hundrede tilskuere er mødt op til opgøret i 2. division, lykkes det dem at lyde som en hel sambaparade.
Foto: Casper Dalhoff

Fra det tørre nord og byen Tamale er ekspeditionen fløjet videre til Ghanas hovedstad Accra. Under opstigningen kan vi se ned på et funklende, moderne stadion, der som en kæmpe UFO er landet i den fattige, afrikanske by. 

Det usædvanlige syn inspirerer os til at tage til fodboldkamp i Accra for at se Nania F.C. - en klub, der har ry for at score mange mål. Enormt mange mål.

Nania F.C. er ejet og ledet af en af afrikansk fodbolds største legende, Abedi Pele, hvilket har givet klubben mange entusiastiske fans.

Allerede ved indgangen høres trommerne. Selv om kun et par hundrede tilskuere er mødt op til opgøret i 2. division, lykkes det dem at lyde som en hel sambaparade med trompeter, trommer og piger og drenge med vrikkende hofter.

33-årige Akin leder dansen. Han er klædt i et blåt Obama-sæt med den amerikanske præsidents portræt på bukseben, skjorte og hat.

»Jeg er faktisk en fodboldspåmand og er kendt i hele Afrika. Når jeg faster og beder til Gud, kommer jeg i kontakt med en ånd, som fortæller mig resultatet af kampen,« forsikrer han.

»I dag bliver der scoret tre mål. Vi får to, og hvis modstanderne ikke scorer, får vi tre.«

Akin indrømmer med et smørret grin, at der i hvert fald var én kamp, som det ikke lykkedes for ham at forudse. En historisk sejr til Nania F.C. på 31-0.

Vi er tilbage i sidste spillerunde af 2006/2007-sæsonen, og i kampen om en oprykning til den bedste rækker ligger Nania F.C. lige bag Mighty Jets.

De to hold har samme pointtal, men Mighty Jets har et plus på ét i målscore, så Nania F.C. skal vinde stort over Okwawu.

Ved halvtid fører holdet 1-0, men så indløber meldinger fra Mighty Jets' møde med Great Mariners. Rivalerne fører 7-0 i en kamp, der lugter langt væk af aftalt spil, og lederne fra Nania F.C. vælger at køre samme model.

I de sidste 45 minutter får holdet lov at score 30 gange, et mål for hver 90 sekunder, og står til at rykke op, da Mighty Jets "kun" vinder 29-0 og dermed er ét mål dårligere i det samlede regnskab.

Farcen ender dog med store bødestraffe og tvangsnedrykninger af de fire mandskaber, men Akin har ikke mistet kærligheden til Nania F.C.

I dag tager han dog fejl, for yndlingene vinder 3-2, og det udfald var vist reel nok. 

Landefakta
Ghana
Vidste du, at hovedstaden i Ghana hedder Accra, at landet er ca. fem gange større end Danmark, og at en af verdens største kunstige søer ligger i Ghana?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Ghana