Sitemap | Avanceret søgning |

Motion om natten

40 graders varme i dagtimerne gør det nødvendigt for ghaneserne at dyrke sport, før solen står op.

Af THOMAS MØLLER KRISTENSEN, JØRGEN ULLERUP og CASPER DALHOFF (foto)

Publiceret 12-05-2010

Tamale, Ghana


Morgen motionister
Motionisterne klapper i takt og synger. Både fodgængere, scootere og biler holder pænt tilbage for det langsomt kørende motionstog.
Foto: Casper Dalhoff

Vi burde have regnet den ud. Ingen normale mennesker mødes lørdag morgen 5.30 for at løbe syngende og klappende gennem byens gader, med mindre man er på vej hjem fra det sidste værtshus.

Natklubber og andre svinkeærinder har moderne exploratører slet, slet ikke tid til, men en uforklarlig og bizar lyst til motion betyder, at vi i stedet for at ligge i sengen nu står i korte bukser i bælgravende mørke og føler os lige så malplacerede som en flodhest i et fuglebad.

Vi er helt alene på det gamle stadion i Tamale, men så får chauffør Adam et opkald - vi er kørt ind ad den forkerte indgang. Træningen foregår i den anden ende af anlægget, hvor folk rent faktisk kommer daskende for at samles på en basketballbane.

I det tiltagende dagslys hilser alle ærbødigt på Moussah Mogia, en 83-årig veltrænet mand, der snildt kunne kåres til Årets Superman i det lokale pensionistblad.

»Jeg stod op kl. 4.00 for at lave min morgengymnastik. Det gør jeg altid.«

Moussahs fortid i militæret fornægter sig ikke, da han skal organisere dagens tropper. Den står på fløjte, snorlige linjer og ro i geledderne, da vi indleder med både muslimske og kristne bønner, hvor de tre fremmede gæster pænt ønskes en sikker rejse videre. Under strækøvelserne viser det sig, at europæiske kroppe bare kommer i en lidt stivere udgave end de afrikanske, og vores dødsdømte forsøg på med strakte ben at nå jorden med hænder udløser fnis og hvisken.

Så er det ud på vejene.

Den normale løbetur bliver skiftet ud med en rask gåtur for at lette arbejdet for fotograf Dalhoff.

Det tidlige tidspunkt er ren tortur for ham, men med et vildt blik i øjnene sprinter han alligevel rundt for at skyde sig til en Foto-Oscar og ender med at få mest motion af os alle.

Vi andre har nok at gøre med at klappe i takt og synge med på de mange afrikanske sange, der ikke har svært ved at overdøve den søvnige trafik. Både fodgængere, scootere og biler holder pænt tilbage for det langsomt kørende motionstog, der vokser til et par hundrede mennesker, inden det igen kører ind på stadion.

Det viser sig, at vi kun har varmet op.

En omgang strabadserende aerobic får kroppen til at vise de første tegn på et totalt sammenbrud, men til sidst får vi lov at smutte hjem - i seng med fuld knald på klimaanlægget og med ømme lemmer.

Landefakta
Ghana
Vidste du, at hovedstaden i Ghana hedder Accra, at landet er ca. fem gange større end Danmark, og at en af verdens største kunstige søer ligger i Ghana?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Ghana