Sitemap | Avanceret søgning |

Bloksbjerg i Ghana

I Ghana er det ret let at slippe af med en kvindelig fjende. Man skal bare beskylde hende for at være en heks.

Af THOMAS MØLLER KRISTENSEN, JØRGEN ULLERUP og CASPER DALHOFF (foto)

Publiceret 11-05-2010

Kpatinga, Ghana


Heksenes by
I alt 30 kvinder bor i heksenes by.
Foto: Casper Dalhoff

Vi nærmer os landsbyen med hjertet faretruende langt oppe i halsen. Her er det ikke sikkert, at tre bank under bordet, salt over skulderen eller tre spyt ved synet af en sort kat virker.

Vores medpassager Eric gør sære lyde med munden, for sådan beskytter man sig åbenbart mod en heks. Han ved noget om sagen, for en af hans bedstemødre blev beskyldt for at være en heks.

Et sikkert bevis på, at heksen havde forladt kroppen for at lave heksestreger, var, at bedstemoderen ikke vågnede, når folk midt om natten talte til hende.

Vi modtages af landsbyens leder, Awa Iddrissu, der siger, at hun er mindst 60 år gammel. Hun ser meget ældre ud og har boet i heksenes by siden 1996, da hun blev drevet ud af sin landsby af en ophidset hob.

En efter en kommer heksene frem og hilser med dybe buk og et langtrukkent "Naaaaaa". I alt bor her 30 i de små sekskantede cementhuse uden senge eller andre møbler. Her er kvinderne beskyttet, fordi de ifølge overtroen mister deres magt, når de flytter ind.

Altså ingen udsigt til at aflure trylletricks og heksekunster.

»De anklagede mig for at forhekse folk og dræbe dem. Men ham, som jeg skulle have forhekset, er stadig i live. Det var min svigerinde, der anklagede mig. Hun var misundelig over, at det gik mig godt som markedshandler,« fortæller Awa Iddrissu.

Hendes familie kommer af og til på besøg, men hun kan aldrig flytte hjem. Familien har også for nylig sendt Arija, et barnebarn på 10 år, til at bo hos hende og hjælpe med at løbe ærinder.   

Awa indrømmer, at hun selv er overtroisk. Hun er ikke fuldstændig sikker på, at hendes medlogerende ikke er hekse, men én ting er givet.

»En dag får vi hævn over svigerinden. Et af mine børn eller børnebørn vil anklage en fra hendes familie for at være en heks«, siger hun med en skrattende latter.

På vej ud trækker landsbyens mandlige bestyrer os med om bag et hus. Awa, fortæller han, er fem gange blevet beskyldt for at være en heks. Måske er der noget om snakken. 

Han har følt heksene på egen krop. Midt om natten vågnede han op med blod på kinden. I drømme havde han set en bestemt kvinde, som han bagefter ikke tøvede med at anklage for at være en heks. 

Vi spytter tre gange på vejen tilbage til bilen og overvejer, om der findes nogen, som vi har et mellemværende med.

Landefakta
Ghana
Vidste du, at hovedstaden i Ghana hedder Accra, at landet er ca. fem gange større end Danmark, og at en af verdens største kunstige søer ligger i Ghana?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Ghana